JUSS OG SAMFUNN

Åpner .no for privatpersoner

Snart kan «alle» konkurrere om nye, norske domenenavn.

Utsnitt fra det nye erdetledig.no-nettstedet til Norid.
Utsnitt fra det nye erdetledig.no-nettstedet til Norid. Bilde: Erdetledig.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juni 2014 - 12:50

Norske domenenavn, altså domenenavn med .no som toppdomene, har til nå vært forbehold bedrifter. Som privatperson har man vært nødt til å etablere et enkeltpersonforetak for å kunne registrere et eget domenenavn til sin private e-postadresse eller nettsted.

Fra og med den 17. juni er ikke dette lenger nødvendig. Da kan alle over 18 år, som er registrert i Folkeregisteret med norsk personnummer og postadresse, søke om domenenavn under .no. Som privatperson kan man maksimalt ha fem domenenavn direkte under .no til enhver tid. I tillegg kan man ha fem domenenavn under priv.no og fem under hvert av de geografiske domenene som administreres av Norid.

Klokken 10 om morgenen den 17. juni åpnes slusene. Søknader som mottas innen klokken 16 den 18. juni vil ha like muligheter til å konkurrere om navn som flere vil ha. Utvelgelsen vil skje gjennom loddtrekning. For søknader som kommer inn etter klokken 16 den 18. juni er det første mann til mølla som gjelder.

– Et norsk domenenavn er stabilt og blant de sikreste i verden, og signaliserer tilhørighet til Norge. Vi er veldig fornøyd med at også privatpersoner nå får denne muligheten, sier daglig leder i Norid, Hege Ossletten, i en pressemelding.

Norid skriver i pressemeldingen at et domenenavn kan være nyttig for alle, blant annet for å sikre at man har samme e-postadresse resten av livet. Men det kreves litt mer enn bare et domenenavn for å oppnå dette.

Registrar

Selve søknaden må leveres gjennom en registrar, altså en forhandler av domenenavn. Det er flere hundre selskaper i Norge som tilbyr dette, til ulike betingelser.

John Hugosson, administrerende direktør i Active 24, forteller til digi.no at selskapet allerede har åpnet for at privatpersoner kan forhåndsregistrere sine domennavnønsker. Han mener dessuten at bedrifter nå bør sikre seg eventuelle domenenavn som er viktige for bedriften, innen privatpersonene for alvor kommer i gang med sine registreringer.

Det er Norid som behandler domenesøknadene. Selskapet krever 60 kroner for selve registreringen og 60 kroner i årsavgift. I tillegg vil registraren vanligvis kreve noe for dennes tjenester.

Norid har etablert et nytt nettsted for den nye ordningen, hvor man lese mer om domenenavn og finne ut om domenenavnet man ønsker, er ledig.

Forslaget om hvorvidt det skulle bli mulig for privatpersoner å registrere domenenavn direkte under .no, har vært ute på høring. Fristen utløp den 11. mars. Ifølge Post- og teletilsynet var det kommet inn 469 høringssvar, hvorav 71 prosent var positive til forslaget. Et stort flertall av høringssvarene kom dog fra privatpersoner.

Post- og teletilsynet, som er tilsynsmyndighet for Norid, skriver i en pressemelding at det heller ikke vil gjelde noen fortrinnsrett for private domenenavn, noe som betyr at alle kan søke på hvilket som helst navn, så lenge det ikke er i strid med norsk lov eller bryter andre rettigheter.

Oppdater den 6. juni klokken 14.11 med uttalelse fra John Hugosson i Active 24. Oppdatert den 11. juni med mer informasjon om antallet domenenavn en privatperson kan ha.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.