UTVIKLING

Åpner «ny» BitTorrent-protokoll

Langt flere skal få glede av en mer effektiv fildelingsteknikk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 2010 - 14:10

Selskapet BitTorrent kunngjorde nylig at µTP (uTorrent Transport Protocol), en lettvekts BitTorrent-protokoll som ble introdusert samme med versjon 2 av µTorrent-klienten, nå også finnes i en implementering som er tilgjengelig med åpen kildekode.

µTP skal ha flere fordeler. Blant annet skal den maksimere gjennomstrømningen i nettet samtidig som at metningen reduseres til et minimum. Dette oppnås ved at protokollen åpner for rask detektering av metning. Da vil protokollen sørge for at forespørslene om å sende data roes ned. Dette skal redusere de negative effektene av P2P-trafikken.

Protokollen skal også sikre at en datamaskin som bruker BitTorrent ikke konsumerer all den tilgjengelige nettverkskapasiteten.

Selskapet BitTorrent ønsker at µTP skal være en åpen protokoll og har foreslått at den standardiseres av Internet Engineering Task Force (IETF).

BitTorrent forbindes av de fleste som en teknologi som mest brukes i forbindelse med distribusjon av piratkopierte innhold og programvare, men BitTorrent-selskapet har inngått har inngått samarbeidsavtaler med flere av de store, amerikanske filmselskapene. Årsaken er at teknologien kan gi innholdsleverandørene betydelig reduserte båndbreddeutgifter i forbindelse med distribusjon av legitimt innhold over Internett.

Også NRK har eksperimentert med teknologien.

Den åpen kildekodebaserte µTP-implementeringen er tilgjengelig via denne siden. Den er utgitt med en MIT-lisens.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.