Åpner UMTS-nett i stillhet

Når Telenor Mobil lørdag åpner sitt nye UMTS-nett, er det nærmest for å vise at selskapet har klart å innfri konsesjonskravene. Informasjonssjef i Telenor Mobil, Sigurd Sandvin (bildet), sier det ikke blir noen seremonier.

Telenor mottok en av fire UMTS-konsesjoner i november i fjor, sammen med NetCom, Tele2 Norge og Broadband Mobile. I sommer ble Broadband Mobile begjært konkurs, men de tre gjenværende selskapene har konsesjonskrav som sier at første byggetrinn skal være klart 1. desember.

Telenor er den eneste aktøren som vil innfri kravene uten unntak, og selskapet tok seg derfor tid til en pressemelding om dette torsdag denne uken. NetCom har allerede varslet at selskapet vil få problemer med å innfri dekningskravet innen fristen, mens Tele2 Norge neppe vil ha sine lovede 821 basestasjoner i drift innen fristen.

Informasjonssjef i Telenor Mobil AS, Sigurd Sandvin sier til digi.no at nettet blir åpnet, men uten snorkutting og seremonier, bare teknisk slik at en kan gjennomføre samtaler i nettet.

- Vi følger konsesjonen vi har forpliktet oss til, sier han. Det gjelder også den videre utbyggingen.

Da Ericsson og Telenor Mobil den 18. desember i fjor offentliggjorde at Ericsson hadde fått kontrakten for bygging av det nye mobilnettet, sa ikke bare administrerende direktør i Ericsson Norge, Tor Ø. Frydenberg og administrerende direktør i Telenor Mobil, Ingvild Myhre at det i avtalen lå føringer når det gjelder tilgang til mobiltelefoner.

Nå sier Sandvin at Telenor Mobil trykker på leverandørene så hardt som mulig for å få tilgang til mobiltelefoner. - Hele UMTS-verdenen gjør dette. Teknologien ligger på et høyt nivå og er betydelig forsinket fra da vi søkte om konsesjonen i fjor høst.

- Når det gjelder teknologisk plattform, hvis du ser bort fra Japan, er det ingen i verden som er så klar som vi er nå. Vi vet ikke om andre som har driftsklare nett, sier Sandvin.

Telenor Mobils første byggetrinn gir teoretisk UMTS-dekning for 200.000 Oslo-borgere.

Sandvin vil ikke si at Telenor Mobil ikke har vurdert å be om endrede konsesjonsvilkår, men bekrefter at Telenor Mobil ikke har henvendt seg til departementet i slik ærend. - Det er konsesjonskravene som gjelder, og vi skal gjøre det som står i vår makt for å oppfylle den.

- Samfunnsmessig er dette nok ikke det mest lønnsomme, men for Telenor Mobil er det viktig å være i en tidlig fase med noe som ingen andre har sett i bruk slik at vi kan få testet ut nettet på en god måte.

- Vi skulle gjerne ha sett harde UMTS-julepakker under treet i år, men slik blir det nok ikke, medgir han.

Til toppen