Åpnet global bredbåndstjeneste

Inmarsat lanserte denne uken en bredbåndstjeneste som skal bli tilgjengelig fra nesten hele verden.

Inmarsat lanserte onsdag selskapets Broadband Global Area Network (BGAN), verdens første globale kommunikasjonstjeneste som på samme tid tilbyr både tale og bredbåndsdata gjennom mobil utstyr. Tjenesten skal også være den første til å tilby garanterte IP-datarater som et alternativ.

BGAN leveres via Inmarsat-4-satellittene, foreløpig i Europa, Afrika, Midt-Østen og Asia. Inmarsats andre I-4-satellitt ble sendt opp den 8. november og skal gi BGAN-dekning i både Nord- og Sør-Amerika fra andre kvartal av 2006.

Til sammen vil de to satellittene tilby bredbåndsdekning på tvers av 85 prosent av Jordens landmasser og være tilgjengelig for 98 prosent av verdens befolkning.

BGAM tilbyr hastigheter på opptil 492 kbit/s på en delt kanal, men det er mulig å velge garanterte, symmetriske båndbredder på inntil 256 kbit/s. Teknologien skal støtte en rekke forskjellige krypteringsstandarder for sikker kommunikasjon.

Satellitt-terminalene har omtrent halvparten av størrelsen til en bærbar PC og veier fra i underkant av en kilo og oppover. De kan gjerne knyttes til en PC ved hjelp av kabel eller trådløse teknologier som Bluetooth og WLAN. Blant leverandørene finner man norske Nera, som selger terminaler til mellom 15 000 til 20 000 kroner.

    Les også:

Til IDG News Service sier talsperson for Inmarsat, John Warehand, at prisen for tale vil være på under 1 dollar i minuttet, men overføring av data vil koste mellom 4 og 7 euro per megabyte. Han regner dog med at disse prisene vil falle som et resultat av de sammensatte tjenestene selskapets partnere planlegger å tilby.

Telenor Satellite Services er blant de som videreselger Inmarsats tjenester.

Til toppen