App lar blinde finne frem

Flyplassen i San Francisco gjør seg vennlig for synshemmede.

App lar blinde finne frem
Posisjonstjenester skal hjelpe synshemmede å finne frem på store flyplasser. Bilde: indoo.rs

San Francisco flyplass (SFO) er i ferd med å ta i bruk teknologi som vil gjøre genuin forskjell - nemlig å gjøre det langt enklere å navigere seg rundt terminalen for synshemmede.

Flere hundre små enheter blir installert rundt terminal 2 av flyplassen, og disse skal kommunisere med en smarttelefon-applikasjon. Når brukeren beveger seg rundt i terminalen vil disse «radiofyrene» aktiveres, og smarttelefonen vil kunne gi informasjon om interessepunkter med en stemme, eller vise relevante punkter på et kart. På denne måten vil synshemmede kunne enklere finne frem til alt fra strømuttak til kafeer, og ikke minst nå gaten i tide.

Per i dag skal systemet bare fungere med iPhone, men støtte for Android skal også være på vei. På sikt vil funksjonaliteten utvides til å kunne gi relevant informasjon også til andre brukere, som ikke er synshemmet.

Merkene leveres av firmaet indoo.rs, og er fysisk sett på størrelse med en bruskork, koster 20 dollar å produsere, og skal kunne leve i fire år på ett batteri. De installeres slik at de blir knapt synlige, og kommuniserer med smarttelefonene over bluetooth.

Et konkurrerende selskap til indoo.rs, Estimote, har allerede eksperimentert med lignende løsninger på Heathrow-flyplassen i London, der radiomerker som støtter Apples kommunikasjonsprotokoll iBeacon ble installert på områder som tilhører Virgin Atlantic, og disse kan gi informasjon til selskapets kunder når de befinner seg i nærheten. Dette systemet ble imidlertid ikke spesifikt designet for synshemmede brukere.

Radiofyr-teknologier er et voksende fenomen, og stadig flere tar dem i bruk for å gi kunder og brukere informasjon om sine tjenester, skriver The Verge. Når det gjelder prosjektet på San Francisco-flyplassen, er det fortsatt under testing, og skal bli fullt tilgjengelig i løpet av høsten.

    Les også: