App Store fem år

Feirer ved å gi bort en rekke populære apper.

Med App Store skapte Apple et nytt paradigme, akkurat slik de hadde gjort tidligere med salg av digital musikk.
Med App Store skapte Apple et nytt paradigme, akkurat slik de hadde gjort tidligere med salg av digital musikk. (Bilde: Apple)

Feirer ved å gi bort en rekke populære apper.

Apple snudde opp ned på kjøp, salg og distribusjon av programvare til mobiltelefoner med introduksjonen av App Store til iPhone. Da den innebygde distribusjonskanalen åpnet tidlig om morgenen 10. juli 2008, var det få som innså hvilken suksess det skulle bli.

I dag er det vanskelig å forestille seg en smarttelefon, datamaskin eller spillkonsoll uten samme løsning, eller at den originale iPhone fra 2007 ikke hadde dette i hele sitt første leveår.

Modellen med å la tredjepart tilby programvare både gratis og for salg, mot å la utviklerne beholde 70 prosent av inntektene, var noe helt nytt. Ideen var så god at den raskt ble kopiert, og gjorde etter hvert inntog på nær sagt alle digitale plattformer.

Fra den spede starten med et vareutvalg på bare 500 apper er antallet siden økt til over 850.000. Og nylig ble app nummer 50 milliarder lastet ned.

Gratis-apper

Onsdag fyller App Store fem år. Begivenheten kommer ikke til å bli forbigått i stillhet. Apple har allerede begynt feiringen ved å tilby en rekke populære spill og nytteprogrammer gratis.

Det omfatter blant annet kommersielle suksesser som Infinity Blade II, Superbrothers: Sword & Sworcery EP, Where's My Water og Tiny Wings.

Notatapplikasjonen Day One, mikseprogrammet Traktor DJ og 3D-globus-appen Barefoot World Atlas er andre programmer som for første gang tilbys gratis.

Se enda flere eksempler på nettstedet Appadvice.com.

Apple har foreløpig selv ikke sendt ut pressemelding eller kunngjort markeringen, men de har begynt å forberede seg ved å sende ut en diger plakat med noen av milepælene til App Store til utvalgte journalister.

    Les også:

Til toppen