SIKKERHET

App-utviklere kan lese epostene til millioner av Gmail-brukere

Ikke bare datamaskiner, men også mennesker går gjennom brukernes epost manuelt.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox (montasje: digi.no)

Tredjeparts app-utviklere har full tilgang til epostene til millioner av Gmail-brukere, skriver The Wall Street Journal. Dette kan gjelde alt fra epost-adressene til dem du kommuniserer med, til hele meldingsinnholdet.

For at en app skal ha tilgang til eposten din, må du riktignok på ett eller annet tidspunkt ha gitt appen tillatelse til å gjøre dette. Det som kanskje ikke er like klart for alle, er at det ikke nødvendigvis bare er datamaskiner som leser gjennom eposten.

The Wall Street Journal har snakket med to selskaper, Return Path Inc. og Edison Software, som begge innrømmer at de har latt sine ansatte manuelt lese gjennom eposter.

Gmail er verdens største eposttjeneste, med hele 1,4 milliarder brukere.

Leser gjennom manuelt

Return Path samler inn data for bruk til markedsføring ved å skanne innboksene til mer enn to millioner brukere som har registrert seg for en av selskapets apper gjennom sitt partnernettverk. Vanligvis er det datamaskiner som skanner igjennom epostene, rundt 100 millioner av dem hver dag. Men for rundt to år siden fikk selskapets ansatte manuelt gå gjennom rundt 8000 eposter som et ledd i å trene opp selskapets programvare, ifølge Wall Street Journals kilder.

Edison Software lager en app for å lese og organisere epost, og ifølge selskapets sjef Mikal Berner har ansatte i selskapet personlig sett gjennom epostene til hundrevis av brukere for å lage en ny funksjon i programmet.

Det å la ansatte lese brukernes eposter har blitt en vanlig praksis for å samle inn data, ifølge et annet selskap avisen har snakket med.

Sjekk hvilke apper som har tilgang

Google sier de kun gir data til utviklere de har godkjent, og der hvor brukerne selv har gitt tillatelse til at selskapet kan få tilgang til eposten.

På siden https://myaccount.google.com/permissions kan du se hvilke apper som har tilgang til Gmail-kontoen din.

Ifølge en uttalelse fra selskapet leser Googles egne ansatte brukernes epost kun i spesielle tilfeller der brukeren selv har spurt dem om å gjøre det – og gitt tillatelse – eller i forbindelse med etterforskning av programvarefeil eller misbruk av tjenestene. 

WSJ understreker at de ikke har noen grunn til å tro at noen av selskapene har misbrukt data de har fått tilgang til, men det er viktig å være oppmerksom på at det ikke er helt risikofritt å gi andre selskaper tilgang til eposten din uten videre. Når du gir tilgang, gir du ikke bare tilgang til at en app/datamaskin kan lese innholdet i eposten – men potensielt også andre mennesker som jobber hos apputvikleren.

Hvis du vil sjekke hvilke applikasjoner som har tilgang til eposten, kalenderen eller Google-kontaktene dine, kan du gå inn på denne nettsiden hos Google.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.