App-utviklere må oppgi besøksadresse

Vil bli offentliggjort på Google Play.

App-utviklere må oppgi besøksadresse
Fra månedsskiftet skal vanlige Google Play-brukere kunne klikke på oppføringen til applikasjoner hvor utvikleren mottar salgsinntekter via Google og kunne se utviklerens fysiske adresse. Det kan ta motet fra svindlere, men vil også kunne føles ubehagelig av andre utviklere. Utviklere av gratisapplikasjoner, eventuelt finansiert ved hjelp av annonser, skal ikke være berørt av de nye reglene. Bilde: Google Play

App-utviklere som krever betaling for sine apper i Google Play, enten før nedlastingen eller ved kjøp inne i applikasjonen («in-app»), vil fra og med den 30. september i år måtte oppgi en fysisk adresse i sine kontoinnstillinger. En postboksadresse er ikke tilstrekkelig. Dette skriver Android Police.

Denne adressen vil bli offentliggjort på detaljsiden om den enkelte applikasjon i Google Play. Hensikten er å gjøre det enklere for app-kunder å kontakte utviklere som har tatt betalt for sine applikasjoner.

For seriøse selskaper med litt størrelse, vil ikke dette være noe problem. Hensikten til Google er nok å få luket vekk de useriøse. Men for enkeltpersoner som utvikler apper og som ikke har noen annen adresse enn til hjemmet sitt, kan et slikt krav oppleves som ubehagelig.

Nå er det likevel ikke slik at app-utviklere som har salgsinntekter fra sine apper i Google Play, ikke også tidligere har måttet oppgi en fysisk adresse. Men dette har vært i forbindelse med deres Google Wallet-selgerkonto. Denne adressen er synlig på kundenes kvitteringer etter en handel. Det nye er at adressen vil være synlig for alle, også før et kjøp.

Flere påstått uavhengige utviklere uttaler seg svært negativ til det nye kravet fra Google i kommentarene til artikkelen til Android Police. Enkelte andre utviklere er derimot positive til den nye ordningen og skriver at dersom en utvikler ikke engang er villig til å oppgi adressen sin på app-sidene, vil det se tvilsomt ut.

Utviklere som ikke oppgir sin fysiske adresse, risikerer at deres applikasjoner blir fjernet fra Google Play. Utviklerne har fortsatt mulighet til å distribuere sine apper via andre app-butikker, også mange gjør også dette. Men Google Play gir utvilsomt tilgang til flest kunder.

For de vanlige kundene er det utvilsomt nyttig å kunne vite at leverandørene av produkter de kjøper kan oppsøkes. Men det er vanskeligere å se hvorfor besøksadressen må være tilgjengelig allerede før et kjøp, så lenge den er oppgitt på kvitteringen i Google Wallet.

Les mer om: