FORBRUKERTEKNOLOGI

Appear.in klar for iPhone

Telenors gratis videokonferanse går native.

Appear.in klar for iPhone. Akkurat som i webutgaven lager man et rom, og deler romnavnet med inntil 8 personer. Vips kan du foreta videosamtale på tvers av omtrent alle plattformer.
Appear.in klar for iPhone. Akkurat som i webutgaven lager man et rom, og deler romnavnet med inntil 8 personer. Vips kan du foreta videosamtale på tvers av omtrent alle plattformer.
4. juni 2014 - 08:41

Telenor kom i fjor sommer med en gratistjeneste kalt Appear.in som gir videokonferanse rett i nettleseren.

Helt uten behov for å installere noe. Brukere verken registrerer seg eller logger seg inn for å benytte dette. Du lager deg ganske enkelt et virtuelt rom og deler navnet på rommet med de du vil kommunisere med.

Det er støtte for opptil 8 samtidige deltakere.

Produktet var utviklet av studenter på praksisplass og ble et av de første som tok i bruk den nye HTML5-standarden WebRTC (Web Real-Time Communication), som åpner for videosamtaler i sanntid ved hjelp av enkle JavaScript-API-er.

I dag onsdag ble Appear.in lansert som en egen native-app for iPhone og kan nå lastes ned fritt fra Apple App Store.

– Apple har ikke implementert den nødvendige underliggende støtten for å kjøre WebRTC i Safari. Vi håper det vil skje, men Apple er veldig lukket, så vi hadde egentlig ikke noe valg hvis vi skulle være tilgjengelig på iOS, som brukerne våre har etterspurt i stor grad, forteller produktsjef Ingrid Ødegaard i Telenor Digital til digi.no.

iPhone har støtte for videokonferanse allerede bygget inn gjennom proprietære Facetime, men det fungerer bare mot andre Apple-kunder.

Fordelen med Appear.in er at du kan holde videosamtaler med hvem som helst som har pc med nettleser, men også rett til Android-baserte mobiltelefoner og nettbrett, poengterer Ødegaard.

Også Opera på mobilen støtter WebRTC og tjenesten fungerer brillefint i den norske nettleseren. Det samme gjelder Firefox.

Brukere i 193 land

Telenor Digital (tidligere Comoyo) fungerer som et internt drivhus for utvikling av nye spennende produkter og tjenester i Telenor.

– Appear.in ble opprinnelig utviklet av tre studenter på praksisplass. Hvor mange Telenor-ansatte er involvert i prosjektet nå?

– Akkurat nå er vi seks utviklere, en designer, foruten teknologidirektør Svein Willassen og meg, sier produktsjef Ødegaard .

De oppgir at brukere fra 193 land har tatt i bruk Appear.in, men hvor mange faktiske brukere eller videosamtaler det dreier seg om, er en godt bevart hemmelighet.

– Vi vil ikke gå ut med konkrete tall av hensyn til konkurransen, men prøver å benchmarke litt mot konkurrerende tjenester. Vi leder mot sammenlignbare WebRTC-tjenester, og ønsker å fortsette å lede racet mot de nye oppstartene som kommer.

Om veien videre for tjenesten sier Ødegaard at de satser mer på mobile plattformer. – Lanseringen i dag er bare begynnelsen. Vi skal eksperimentere mer med hva vi kan få til med native app.

– Hva med Microsoft og Windows Phone, vil dere støtte dem?

– Det har vi foreløpig ikke sett så mye på, rett og slett fordi vi ikke har hatt kapasitet til det. Vi håper selvfølgelig at Microsoft legger inn WebRTC-støtte både på mobil og desktop, sier Ingrid Ødegaard.

Gratis bruker ikke å være en forretningsidé man forbinder med Telenor, men slik er det fortsatt for dette produktet.

– Vi har tenkt mye på det, men fokus er fremdeles på å lage en tjeneste som kan få vekst globalt. Vi ønsker å utvikle for høyt engasjement og jevnlig bruk, så har vi også noen forretningsideer rundt dette, avslutter produktsjefen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.