JUSS OG SAMFUNN

Apple anklager Samsung for kopiering

Saksøkes for å ha stjålet teknologier til nettbrett og smartmobiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. apr. 2011 - 12:15

Fredag i forrige uke leverte Apple inn et søksmål mot Samsung til United States District Court, Northern District of California. Dokumentet ser foreløpig ikke ut til å være offentlig tilgjengelig, men Wall Street Journal mener Apple at Samsungs smartmobiler, inkluder Galaxy S, Epic og Nexus S, samt nettbrettet Galaxy Tab, alle krenker Apples immaterielle eiendom.

– I stedet for å innovere og utvikle sin egen teknologi og en unik Samsung-stil for sine smartmobil-produkter og nettbrett, valgte Samsung å kopiere Apples teknologi, brukergrensesnitt og innovative stil i disse krenkende produktene, heter det i søksmålet, ifølge Wall Street Journal.

At mobilleverandører saksøker hverandre for brudd på patenter og opphavsrett, er ikke så uvanlig. Men Samsung er i tillegg til å være en konkurrent av Apple, også en partner. Selskapet leverer en ikke ubetydelig andel av mikrobrikkene som blant annet iPhone og iPad er basert på. Dette inkluderer også systembrikkene A4 og A5. Disse er designet av Apple, men produseres av Samsung.

Ifølge All Things Digital, gjelder kopianklagene alt fra kjerneteknologi, til ikoner på skjermen og maskinvarens utforming. Det vises til patent utstedt i 2009 og 2010 om den fysiske designen, samt ulike varemerker knyttet til applikasjonsikoner.

Dessuten mener Apple at de aktuelle Samsung-produktene i det hele tatt er for like selskapets egne, tilsvarende produkter. Dette gjelder særlig Galaxy Tab. Den skal ha en tilsvarende rektangulær design med avrundede hjørner, tilsvarende svarte kantlinjer og ikonmatriser.

– Det er ingen tilfeldighet at Samsungs nyeste produkter ligner mye på iPhone og iPad, inkludert alt fra formen på maskinvaren til brukergrensesnittet og til og med innpakningen, sier en representant for Apple til All Things Digital.

– Denne formen for åpenbar kopiering er gal, og vi er nødt til å beskytte Apples immaterielle eiendom når selskapet stjeler våre ideer, sier talspersonen.

En representant for Samsung sier til CNET at selskapet vil svare aktivt på dette søksmålet gjennom passende, rettslige tiltak for å beskytte selskapets immaterielle eiendom.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.