BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple avdekker neste Mac OS - "Jaguar"

Steve Jobs fortalte Apples utviklerkonferanse at tiden var inne til å gravlegge OS 9 - og hilse velkommen OS Xs etterfølger "Jaguar".

8. mai 2002 - 07:01

Flere uavhengige utviklere av applikasjoner for Mac har vært usigelig trege med overgangen til OS X, i første rekke Quark, som ennå ikke har fullført ombrekkprogrammet Xpress til det nye systemet. Dette har hemmet utbredelsen av OS X. Ifølge Apples toppsjef Steve Jobs hadde OS X rundt en million brukere ved årsskiftet, og han anslo at de ville vokse til fem millioner i løpet av året.

Selv med denne prognosen, vil OS 9 fra 1998 fortsatt være det dominerende systemet blant verdens 25 millioner Mac-brukere når 2002 ebber ut. Likevel fant Jobs det opportunt å arrangere en formell begravelse, med OS 9 nedfelt i en kiste, til toner av Bachs Toccata og fuge i d-moll.

Innen 20. september kommer den neste store oppgraderingen av operativsystemet til Mac, med kodenavn Jaguar. Blant finessene:

  • iChat, ny meldingsprogramvare som kan brukes for seg eller mot AOL Instant Messenger, og som er integrert mot nye programmer for e-post og adressebok. Fildeling med chat-partnere krever bare dra-og-slipp
  • Adressebok, håndtering av kontaktinformasjon er integrert i operativsystemet
  • QuickTime 6 håndterer MPEG 4-video og AAC-lyd. Apple arbeider for å gjøre MPEG 4 til standard måte å streame video på, samtidig som de prøver å avverge MPEG LAs opplegg for å kreve betaling av alle som ønsker å bruke formatet til å levere video mot betaling over Internett.
  • Rendezvous, gir automatisk gjenkjennelse av datamaskiner, tjenester og andre enheter over trådløse og kablede IP-nett. Det gjør det enklere å dele for eksempel skriver og filer over et nett. Apple vil tilby Rendezvous til andre leverandører, i håp om å gjøre det til standard.
  • Finder er forbedret med automatisk åpning av mapper og ny funksjon for hurtigsøk
  • Sherlock 3, verktøy for søking og tjenester på Internett, skal være fullstendig fornyet
  • Inkwell, en videreføring av håndskriftgjenkjenningen fra Apples avdøde hånd-PC, Newton.

I tillegg kommer maskinvareakselerert Quartz grafikkteknologi, en rekke av de siste framskrittene fra Unix, som ny GCC 3-kompilator, IPv6 og IPSec, samt bedre støtte for tilknytning til Windows-nettverk.

Til slutt nevnte Jobs at Apple 14. mai vil presentere en server beregnet på montering i rack.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.