Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple avduket ny iPad

Raskere og bedre, men alle bommet på navnet.

Apple-toppsjef Tim Cook på scenen under gårsdagens Apple-arrangement i San Francisco.
Apple-toppsjef Tim Cook på scenen under gårsdagens Apple-arrangement i San Francisco. Bilde: Reuters/Robert Galbraith

Apple introduserte i går en ny generasjon av selskapets nettbrett, iPad. Dette er det tredje i rekken og en klar oppgradering fra iPad 2. Men på grunn av alle lekkasjene som har vært i forkant, var det lite ved enheten som ikke allerede var mer eller mindre kjent.

Den viktigste nyheten er den klart bedre skjermen, som er like stor som tidligere, men av en type som Apple kaller for «retina». Den har fire ganger så høy oppløsning som skjermen til iPad 2, 2048 x 1536 piksler. I tillegg skal fargemetningen være langt bedre. Dette gjør det nå mulig å se film med full HD-oppløsning på iPad.

A5X-brikke i tredje generasjon av iPad.
A5X-brikke i tredje generasjon av iPad. Bilde: Apple

Den nye iPaden er drevet av en ny versjon av Apples delvis egenutviklede systembrikke. Denne heter A5X og er etter alt å dømme identisk den opprinnelige A5-brikken, bortsett fra at den skal ha fått kraftigere grafikkløsning med fire kjerner i stedet for to. Apple hevder at grafikkytelsen skal være dobbelt så høy som med forgjengeren, og fire ganger høyere enn det Nvidias Tegra 3-brikke kan levere. Samtidig skal batteritiden på inntil ti timer være opprettholdt.

Nettbrettet har også fått et bedre kamera og kan nå, i alle fall i USA, leveres med støtte for LTE (4G). Teleanalytikeren John Strand forteller til digi.no at den nye iPaden LTE i beste fall støtter frekvensene 700 og 2100 MHz, mens man i Norge benytter 800 og 2600 MHz.*

Med mindre Apple tilbyr en modell med andre spesifikasjoner i Europa, vil man her til lands være begrenset til HSDPA+ og Dual-Cell HSDPA.*

Den nye iPaden leveres med lagringsplass på 16, 32 eller 64 gigabyte. I USA koster disse henholdsvis 499, 599 eller 699 dollar, uten støtte for mobilt bredbånd. Støtte for LTE og andre mobile bredbåndsteknologier koster 130 dollar ekstra.

Et medlem av pressen tar en titt på den nye iPaden under Apples arrangement i går.
Et medlem av pressen tar en titt på den nye iPaden under Apples arrangement i går. Bilde: Reuters/Robert Galbraith

Norske priser er ennå ikke offentliggjort, men nettbrettet skal komme i salg her den 23. mars, en uke senere enn i USA og en del andre land.

Under seansen i går fortalte Apple-sjef Tim Cook at selskapet til nå har solgt 315 millioner iOS-enheter, hvorav 62 millioner ble solgt i fjerde kvartal i fjor.

Aksjeanalytikerne var fornøyd etter presentasjonen og gjennomgangstonen var ifølge Wall Street Journal at det nye produktet ville befeste Apples dominerende posisjon i markedet for nettbrett.

Den siste måneden har aksjekursen steget 13,2 prosent, men under gårsdagens presentasjon klarte ikke markedet bestemme seg om kursen skulle opp eller ned. Mens presentasjonen pågikk, på falt kursen. Men før stengetid ble aksjene notert marginalt over tirsdagens sluttkurs.

Oppdatert: Apple oppgir på det norske nettstedet at 4G-tjeneste for iPad vil tilbys fra både Telenor og NetCom. I Danmark opplyser Apple at blant annet teleselskapet 3 og Telenor vil tilby 4G-støtte til iPad. Men 3 tilbyr ifølge John Strand ikke 4G i Danmark. Det gjør heller ikke Telenor. I Norge er det bare NetCom som tilbyr dette, selv om Telenor har planer om å tilby LTE senere i år.

    Les også: