UTVIKLING

Apple avduket ny nettlesermotor

Dette er den viktigste nyheten i WebKit2.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. apr. 2010 - 13:46

Apple kunngjorde i går at selskapet er i ferd med å lage en helt ny utgave av WebKit-rammeverktet, som blant annet Safari og flere andre nettlesere bygger på. Denne blir kalt WebKit2.

Foreløpig har ikke Apple sagt all verden om hva som er nytt, men på denne siden går det fram at det vil tilbys et C-basert programmeringsgrensesnitt (API) som for en stor del skal være plattformagnostisk, men også at Apple vil lage et Objective-C API for Mac OS X som en «wrapper» på toppen av det C-baserte API-et

Mer oppsiktsvekkende er det nok i stedet at WebKit2 fra bunnen av vil designes for å la presentasjonen av webinnhold skje i en annen prosess enn brukergrensesnittet. Dette skal ha mye felles med tilnærmingen Google har brukt i Chrome, men nå bygges det hele inn i rammeverket, slik at det også blir tilgjengelig for andre applikasjoner, inkludert nettlesere, som er basert på WebKit.

Poenget med å skille ut visningen av webinnholdet i én eller flere separate prosesser, er å redusere faren for at innholdet skal få hele nettleseren til å krasje.

I første omgang skal WebKit2 gjøres tilgjengelig for Mac OS X og Windows, men utgave for andre plattformer vil bli tilgjengelige etter hvert.

Flere detaljer om WebKit2 finnes her.

Prosessarkitekturen i henholdsvis WebKit for Mac og WebKit2. <i>Bilde: Apple</i>
Prosessarkitekturen i henholdsvis WebKit for Mac og WebKit2. Bilde: Apple
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.