FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple avduket sin iPad

Men Steve Jobs kan ikke tilby den før om minst to måneder.

Apple iPad
Apple iPad Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. jan. 2010 - 20:04

Apple avduket i kveld, norsk tid, selskapet allerede mye omtalte tablet, surfebrett, fjøl eller hva man nå velger å kalle kategorien. Maskinen har uansett fått navnet iPad.

Steve Jobs er i skrivende stund i full gang med presentasjonen, som også følges hos blant annet ITavisen og DinSide.

Maskinen er basert på en 9,7 tommers IPS-skjerm med multitouch-støtte og oppløsning på 1024 x768 piksler, og en 1 GHz prosessor som kalles A4. Dette er en skreddersydd brikke som skal inkludere både CPU, grafikkprosessor, samt I/O- og minnekontroller. Alt tyder på at prosessoren er utviklet av P.A. Semi, som Apple kjøpte opp i 2008.

iPad, som er en drøy centimeter tykk, vil leveres med SSD-basert lagring i størrelser på mellom 16 og 64 gigabytes.

Maskinen veier mellom 680 og 730 gram, avhengig av modell.

Enkelte modeller skal leveres med 3G-støtte. I samarbeid med AT&T vil de amerikanske brukerne kunne laste ned ubegrenset med data for 30 dollar i måneden. I andre land vil slike avtaler trolig bli annonsert i juni.

Den skal ha støtte for WLAN (802.11n) og Bluetooth. Maskinen skal ha innebygd akselerometer og kompass. Den skal kunne brukes i både portrett- og landskapsmodus.

Det loves ti timers batteritid under full bruk, inkludert videoavspilling, samt en standbytid på en måned. Batteriet har en kapasitet på 25 Wh, noe som tyder på at maskinen bruker særdeles lite strøm.

På iPad skal man kunne kjøres stort sett alle applikasjonene som tilbys i Apples App Store. Brukeren skal kunne velge mellom å kjøre dem i ordinær størrelse midt på skjermen eller i en visning hvor antallet piksler dobles. Da fyller de skjermen til Apples nye brett.

Men Apple har i dag kommet med et nytt SDK hvor utviklere også kan tilpasse applikasjoner til iPads skjermstørrelse.

Sammen med maskinen lanserer Apple et program som kalles iBooks, som skal fungere ganske likt Amazons Kindle-plattform, og som er knyttet til en egen virtuell bokhandel som kalles iBookstore. Bøkene er i ePub-formatet.

Det kommer også en egen iPad-utgave av Apples kontorprogramvare, iWork. Denne skal ha et nytt, grafisk brukergrensesnitt. De tre applikasjonene, Pages, Keynote og Numbers, skal selges for 10 dollar stykket på App Store.

iPad kan synkroniseres med en Mac eller en PC med samme kabel som iPod og iPhone.

Den billigste modellen, med 16 gigabyte SSD og uten 3G-støtte vil i USA koste 499 dollar. Med 32 GB SSD er prisen 599 dollar, mens den er 699 for 64 GB-utgaven. Med 3G-støtte økes alle prisene med 130 dollar. Norske priser er ennå ikke klare, og norsk er foreløpig ikke med på listen over språk som støttes.

iPad blir først leveringsklar om 60 dager, men dette gjelder ikke 3G-modellene. Disse kommer først om 90 dager. iBookstore vil åpne i USA på dette tidspunktet, men det sies ingenting om internasjonal lansering av bokhandelen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.