Apple ber om tålmodighet

Tim Cook møtte eierne.

Apple ber om tålmodighet
Apples toppsjef, Tim Cook, manet til tålmodighet for selskapets aksjonærer. Onsdag møtte de opp på Apples hovedkontor for generalforsamling i selskapet. Siden september har aksjekursen til Apple falt 37 prosent men pengebingen til selskapet vokser videre. Den skal nå være på svimlende 137 milliarder dollar. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Apple har generert enorme inntekter og overskudd de siste årene, men ser man på aksjekursen er det lite som vitner om suksess. Kursen har falt nesten 40 prosent siden toppnoteringen i september i fjor samtidig som Apples pengebinge har est ut. Den skal nå være på ufattelige 137 milliarder dollar, 782 milliarder norske kroner.

Da det ble avholdt generalforsamling på Apples hovedkontor onsdag måtte også Apples toppsjef, Tim Cook, forklare hvorfor kursen faller og hva selskapet akter å gjøre med saken.

– Jeg liker det ikke heller. Styret liker det ikke. Ledelsen liker det ikke, sa Cook om aksjekursen, men oppfordret aksjonærene å være tålmodige, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det vi er fokusert på er det langsiktige. Det har alltid vært hemmeligheten til Apple, fortsatte Cook og sa at dersom de klarte å være langsiktige så ville omsetning og overskudd følge.

Apple er under et hardt press fra aksjonærgrupper som vil at selskapet skal dele ut deler av pengebingen de sitter på. Men det kom ingen signaler fra Cook om at de vil øke utbyttene eller på annen måte distribuere overskuddet videre til aksjonærene. Det eneste han sa om den saken, ifølge Wall Street Journal, er at de er i «aktive diskusjoner» om dette temaet.

Noe av forklaringen på Apples labre aksjekurs er at selskapets pengemaskiner, iPhone og iPad, er under kraftig konkurranse fra Samsung og andre. Investorene spør seg om selskapet vil klare å introdusere nye produkter som vil snu opp ned på markeder, og fylle pengebingen til Cook & co. ytterligere opp.

Apple er kjent for å holde tett hva angår nye produkter, men Cook forsøkte å forsikre aksjonærene at de har mye på gang. Det har lenge vært spekulert i om Apple vil lansere et eget TV-apparat og i februar har ryktene begynt å gå om en mulig «iWatch». Det eneste Cook ville si om saken, ifølge rapporter fra internasjonale medier tilstede på generalforsamlingen, var at de så på nye kategorier.

    Les også:

Les mer om: