JUSS OG SAMFUNN

Apple betaler for skjult overvåkning

iPhone-bruker fikk erstatning for sporing av mobilen.

14. juli 2011 - 15:19

Som digi.no har omtalt tidligere vakte det sterke reaksjoner da forskere oppdaget at Apple sporer bevegelsesmønsteret til sine iPhone-brukere. En hemmelig fil i iPhone lagret koordinater og tidspunkt, og sendte informasjonen tilbake til Apple.

Reuters melder torsdag at Apples sørkoreanske datterselskap skal ha utbetalt kompensasjon til iPhone-bruker etter å ha hentet lokasjonsdata fra hans telefon uten hans viten og vilje. Det er første gang Apple skal ha gjort en slik utbetaling.

I mai skal en domstol ha beordret utbetalingen på 1 millioner Won, i underkant av 5.330 kroner, til Kim Hyung-suk. Det opplyser kilder ved domstolen til nyhetsbyrået. Pengene skal ha blitt utbetalt forrige måned. Apple ville ikke kommentere saken.

Advokatfirmaet mannen brukte for å søke erstatning, Mirae Law, forbereder nå et massesøksmål mot Apple for den uautoriserte datainnsamlingen. De har satt opp en nettside der de som ønsker det kan signere på at de vil være med i dette søksmålet. Reuters melder at trafikken ble så høy at nettsiden ble satt ut av spill.

Apple har hevdet at innsamlingen av lokasjonsdata skyldes en feil og skal ha endret programvaren slik at dette ikke lengre skal være mulig.

Men dette har ikke hindret selskapet fra å få store problemer med personvern-aktivister, myndigheter og kunder som nå forbereder søksmål mot selskapet.

Representanter for Apple har hele tiden hevdet at de ikke har misbrukt informasjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.