BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple comeback

Etter et tøfft år med motgang, salgssvikt og tap er det ting på gang hos Apple. Onsdag overrasket Apple med positive tall for siste kvartal. Torsdag droppet de prisene på Performa 6400/200 og 6400/180 med 20 prosent, og dermed er disse maskinene billigere enn sin Wintel PC motpart. Mandag lanseres den nye PowerBook 1400-serien. Med ett er Apple på offensiven, og jeg tror Apple er på vei tilbake. Hva tror du?

Sigvald Sveinbjørnsson
18. okt. 1996 - 10:00

Det lukter svidd av Apple for tiden. Etter ett år med nederlag og tunge tak er blybaken blitt mager og senesterk. Onsdag overrasket Apple analytikere og forstå-seg-påere (inlusive undertegnede) og leverte plusstall for forrige kvartal, flere kvartaler før det var ventet. Torsdag gikk overraskelsen over i hakeslepp når Gil Amelio & Co kuttet prisen på de nyintroduserte flaggskipene, Performa 6400/200 og 6400/180, med 20 prosent. Dermed er disse 180MHz og 200MHz maskinene faktisk billigere enn sin Wintel PC-motpart. Aldri før har Apple tilbudt maskiner som er like rå som Wintel PC og billigere. Tidligere har Apple-kunder måtte være så gode å betale 20-30 prosent ekstra for æren av å eie en MAC. Gil Amelio, styreforman og administrerende direktør i Apple, har slaktet den hellige arroganse-kua hos Apple.

Mandag slår Apple til og lanserer den nye PowerBook 1400-serien som er meget sentral i Apples comeback. Apple har tjent mye penger på PowerBook'ene sine, men det siste året har vært rene PowerBook-sorgen. Kvalitetsproblemer og forsinkelser har kostet Apple dyrt. Nå sitter markedet og klør etter å få kloa i den nye PowerBook 1400. Apple venter at inntektene fra salg av PowerBook 1400 først vil gjøre seg gjeldende i januar-mars kvartalet fordi de ikke vil være i stand til å levere maskinen i volum før da.

Apple har også lovet en rekke nye, spennende ting i 1997. Øverst på listen finner vi 350-500MHz PowerMac og hjemmemaskiner til rundt 5000 kroner. Marco Landi, den italienske nestkommanderende hos Apple Computer, var meget åpen i forrige uke når han snakket om Apples planer. I andre kvartal i 1997 kommer Apple med nettverk-servere som kjøre MacOS, AIX Unix og Windows NT fra tidligere erkerival Microsoft. Mot slutten av 96 leverer Apple en 6000 kroners maskin for skoleelever som sannsynligvis er basert på Apple Newton og inkluderer et tastatur.

Apple skal også gjenvinne hjemmemarkedet med billige Performa PCer som inkluderer programvare og er beregnet på elever i barneskole, ungdomskole, og videregående skole samt studenter. Selskapet skal også komme med billige maskiner i klassen rundt 10.000 kroner. Alle Performa PCene fra Apple vil inkludere en rekke spill, en strategi for å motvirke oppfatningen om at de beste spillene blir utviklet for Windows-maskiner.

Alle high-end Performa PCene, de med pris på over 15.000 kroner i USA, vil komme med et Pentium 166MHz kretskort ombord slik at maskinene kan kjøre Windows-applikasjoner på en skikkelig måte.

Siden Amelio og Landi tok over tidligere i år, har det skjedd mange endringer hos Apple. De har kuttet kostnader, redusert arbeidsstokken, rendyrket varesortimentet og gått inn i nye allianser med viktige selskaper som IBM og Motorola. Kanskje det viktigste duoen har oppnådd, er en endring i Apples holdning og bedriftskultur. Apple har historisk sett vært et selvforherligende selskap som har latt seg blende av sin suksess og sine svært lojale tilhengere. Til slutt tok arrogansen overhånd og det holdt på å gå galt.

Nå derimot, er selskapet på hogget og jeg tror Apple er i ferd med å gjøre et kjempe-comeback og, for å låne Gil Amelios ord, "ta tilbake arven som pioner og innovatør."

Hva synes du? Tror du Apple er på vei tilbake, eller er det bare siste krampetrekninger fra en fordums storhet? Send oss dine kommentarer. Si ifra hvis du ikke ønsker at ditt innlegg skal publiseres.

(Hvis du skulle ha problem med å sende herfra, send ditt innlegg til e-postadresse: jens@kanal1.no)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.