Apple dropper Mac OS-lisensiering?

Før helgen nådde forholdet mellom Mac-kloneprodusentene og Apple et nytt bunnpunkt, med rapporter om at Apple ikke vil lisensiere fremtidige utgaver av sine operativsystemer.

Før helgen nådde forholdet mellom Mac-kloneprodusentene og Apple et nytt bunnpunkt, med rapporter om at Apple ikke vil lisensiere fremtidige utgaver av sine operativsystemer.

Sirkuset rundt Apple Computer synes ingen ende å ta. Det meldes at Steve Jobs' skepsis til Mac-klonemakere kan føre til at Apple slutter å lisensiere sine operativsystem - Mac OS og Rhapsody.

Apple og Umax Computer Corp kom til en avtale som lar Umax bruke Mac OS 8 i sine systemer. Tilsvarende avtaler forventes mellom Apple og de to andre store Mac-kloneprodusentene - Motorola og Power Computing, rapporterer Wall Street Journal.

Striden står om fremtidige utgaver av Mac OS og Rhapsody samt lisensiering til den såkalte CHRP-standarden (Common Hardware Reference Platform) som lar klonemakere produsere Mac-kloner uten å være avhengig av maskinvare fra Apple. Klonemakerne kan bruke standard PC-komponenter som gir pris- og standardiseringsfordeler.

En samlet Mac-bransje er meget krass i sin fordømmelse av en strategi hvor Apple skviser ut klonemakerne. En kjapp sjekk på Internett bekrefter dette. Særlig klonemakerne uttrykker sin engstelse for utviklingen.

- Vi er meget bekymret over vilkårene for videre drift, sier Phil Pompa, markedssjef i California-selskapet til den taiwanesiske Mac-kloneprodusenten Umax.

- En retur til den gamle skolen med en lukket plattform vil være en katastrofe, mener Mike Rosenfelt, markedsdirektør i Power Computing Corp.

- Alle interesserte: Wall Street (børsen red. anm.), finanspressen, utviklere, og kunder over hele verden har sagt en ting: "Vi verdsetter valgmuligheter," sier Rosenfelt til San Jose Mercury News.

TechWire melder at flere kloneprodusenter truer med rettsak hvis Apple kutter kloneprogrammet. En anonym analytiker uttaler til TechWire at en rettsak mellom Apple og kloneprodusentene vil være dødsstøtet for selskapet som tapte over $1,6 milliarder under Gil Amelios halvannet år som toppsjef.

Power Computing er en av aktørene som har tatt sine forholdsregler og allerede kunngjort at selskapet også vil produsere PC-kloner.

Til toppen