BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple - ennå mørkt i tunnelen

I en rapport til amerikanske børsmyndigheter har Apple sagt at selskapet vil tape penger også i fiskalt 4. kvartal som avsluttes i september. Selskapet skal gjennom en ny runde med kostnadskutt.

Caspar Lund
13. aug. 1997 - 15:22

Tidligere i år meldte Gil Amelio - tidligere Apple-toppsjef - og finansdirektør, Fred Anderson, at Apple ville gå i pluss i siste regnskapskvartal i 1997. Anderson, som er fungerende administrerende direktør, har avkreftet dette og sagt at Apple ikke vil gå i pluss i siste ragnskapskvartal 1997.

Markedsandelen til Apple har sunket kraftig det siste året. I tredje kvartal i 1996 hadde selskapet en andel på 5,1 prosent. I år var denne falt til 3,9 prosent. I USA var tilsvarende tall 6,5 prosent og 4,6 prosent.

- Dette hadde vi ventet. Men nå har folk begynt å se fremover. Ikke en og en måned, men over år. Dette ser lyst ut og aksjekursen til Apple har dermed økt kraftig, sier Rick Berry, analytiker ved Murphy, Marseilles and Smith, til Cnet News.

Kursen til Apple var i forrige uke oppe i USD 29,75. Da Nasdaq stengte i går var kursen falt til USD 22,06. Megelerhuset A.G. Edwards anbefaler nå sine klienter til redusere sin beholdning av Apple-aksjene. Før helgen var anbefalingen å beholde dem.

Et viktig og uavklart forhold er Apples samarbeid med klonemakerne. Selskapet har lekket ut at ingenting vil skje på denne fronten før en ny administrerende direktør er funnet. Nettstedet Mac OS Rumors hevder på grunnlag av kilder i Umax og Motorola, at dialogen mellom Apple og klonemakerne er på gli. Uansett er dette et problem som Apple er nødt til å løse innen relativt kort tid som ledd i å gjenskape tillitten til Apple-plattformen.

Apple, med Steve Jobs i spissen, meddelte i et internt skriv til de ansatte om en rekke tiltak for å kutte kostnader og endre vilkårene for de ansatte.

.

- Vi er mitt i stormens sentrum nå. Vi er nødt å ta upopulære og tøffe avgjørelser. Ikke alle vil bli like fornøyd, sier Katie Cotton, presseansvarlig i Apple.

Tiltakene som Jobs gjerne ser gjennomført er at alle bonuser vil bli gitt gjennom aksjeopsjoner, nytt program for lønnet tjenestefri, reduserte reiseutgifter ved å bruke turistklasse oftere samt endrede oppsigelsesrutiner. Det nye programmet for ansatte som slutter, frivillig eller ufrivillig, gir en 60-dagers periode med full lønn og alle fordeler, samt en ukes lønn ekstra for hvert år den ansatte har vært i selskapet. Programmet gir ingen ekstra fordeler basert på rang i selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.