- Apple er kvalitet til overpris

Apples bærbare er best, men overprisen er stor, heter det i en amerikansk undersøkelse.

- Apple er kvalitet til overpris

Apples bærbare er best, men overprisen er stor, heter det i en amerikansk undersøkelse.

Det amerikanske forbrukermagasinet consumerreports.org har gjennomført en test av bærbare pc-er. Apple-produktene kommer best ut i alle kategorier. De er også de dyreste, og prisforskjellen er langt større enn kvalitetsforskjellen skulle tilsi, heter det i rapporten.

De tre kategoriene er «lette» (fra 13 tommers skjerm og mindre), «midt på treet» (14 til 16 tommers skjerm) og «store» (17 tommers skjerm).

Testmetodikken starter med at forbrukermagasinet kjøper pc-er anonymt i vanlige butikker. Alle pc-er testes i henhold til de samme standardene, og får en samlekarakter der maksimal poengsum er 100. Kvalitet og ytelse måles altså objektivt, uavhengig av pris, og maskiner kan sammenliknes på tvers av kategoriene.

Det gjennomgående resultatet er at Apple oppnår flest poeng. Det kan imidlertid diskuteres hvorvidt forspranget i poeng står i forhold til forskjellen i pris.

I kategorien «lette» vinner MacBook Air med 60 poeng mot HP Pavilion med 55 poeng. Mac-maskinen kostet 2300 dollar mot 850 dollar for HP. Man må nesten tredoble investeringen for å få fem poeng bedre kvalitet.

I den midtre kategorien vinner MacBook Pro med 75 poeng, betydelig mer enn Windows-pc-ene som skårer mellom 56 og 64 poeng. Toshiba og Asus kom best ut blant Windows-maskinene. Mac-maskinens prislapp var 2000 dollar, mens Windows-maskinene varierte mellom 450 dollar og 800 dollar.

I den øvre kategorien seiret en MacBook Pro overlegent, med 80 poeng mot 64 for en Dell Studio på andre plass. Prisforholdet var nesten fire til én: 2800 dollar for Mac, 750 dollar for Dell.

Det gikk fram av Apples siste kvartalsregnskap at Mac-omsetningen sviktet med tre prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Man tar seg mindre råd til mote, kvalitet og ytelse i en krisetid, særlig når det er så mye å spare på å velge nest best.

    Les også:

Til toppen