Apple er mest innovative

Selv om andre bruker langt mer på forskning og utvikling.

Apple er mest innovative
Enig eller ikke - Apple er igjen det selskapet som flest innovasjonsledere i verden anser som det mest innovative. Bilde: Joshua Sudock/ZUMA Press/Corbis/All Over Press

Apple har blitt utpekt som verdens mest innovative selskap i en rapport fra PwC-eide Strategy&. Dette til tross for at selskapet ikke rangeres høyere enn på 32. plass i listen over selskapene som bruker mest penger på forskning og utvikling. Beløpet på 4,5 milliarder dollar utgjør ikke mer enn 2,6 prosent av omsetning.

Bakgrunnen for kåringen er svarene på et enkelt spørsmål i selskapets Global Innovation 1000-undersøkelse:

– Hvilke selskaper anser innovasjonsledere omkring i verden som de aller beste til å oppdage og utvikle produkter og tjenester, samt å bringe disse til markedet?

Apple har fått flest stemmer, foran Google, Amazon og Samsung. Dette er de samme plasseringene som i en tilsvarende undersøkelse i fjor, bortsett fra at Amazon har passert Samsung.

Microsoft og IBM ligger på henholdsvis åttende og niende plass. Begge har blitt skjøvet én plass ned fordi Tesla Motors har klatret til femteplass, foran 3G og GE.

Volkswagen, det selskapet i verden som bruker mest på forskning og utvikling – 13,5 milliarder dollar – har ingen direkte tilknytning til IT-bransjen. Men Samsung følger like bak med 13,4 milliarder dollar. Dette utgjør 6,4 prosent av omsetningen.

Selskapene i verden som bruker mest penger på forskning og utvikling.
Selskapene i verden som bruker mest penger på forskning og utvikling. Bilde: Strategy&

Intel, som følger på tredje plass med 10,6 milliarder dollar, investerer derimot hver femte dollar av omsetningen på forskning og utvikling. Microsoft bruker i år 10,4 milliarder dollar for forskning og utvikling, noe som tilsvarer 13,4 prosent av omsetningen. Det gir en fjerde plass.

Både Intel og Microsoft har klatret to plasser, siden helseforetaket Roche har falt med to.

Google klatrer derimot med tre plasser til niende. Selskapet bruker i år 8,0 milliarder dollar for forskning og utvikling, som ifølge Strategy& tilsvarer 13,3 prosent av omsetningen.

IBM faller på sin side med to plasser til 18. plass. Selskapet bruker i år 6,2 milliarder dollar på forskning og utvikling, en anelse mindre enn i fjor. Det utgjør 6,2 prosent av omsetningen

Det siste IT-selskapet som ligger på topp 20-listen er Cisco, som har klatret fra 24. til 20. plass. Selskapet bruker i år 5,9 milliarder dollar på forskning og utvikling, noe som tilsvarer 12,2 prosent av omsetningen.

Les mer om: