JUSS OG SAMFUNN

Apple får en siste mulighet til å gi seg

Forbruker-ombudet gir nå Apple en siste mulighet til å fire. Ellers går iTunes-konflikten til retten.

5. sep. 2006 - 12:12

Forbrukerombudet krever at Apple åpner opp sin nettbutikk for andre medieavspillere, og ikke bare Apples egen iPod-spillere. Kunder som i dag kjøper musikk på iTunes ikke spille denne av på musikkspillere fra for eksempel Creative.

I tillegg krever ombudet at Apple fjerner sine muligheter til å endre rettigheter på musikk de har allerede solgt.

Forbrukerombudet fikk i sommer et krast svar tilbake fra Apple som stort sett avviste de fleste kravene.

Nå har Forbrukerombudet slått seg sammen med Finland, Danmark, Sverige og Island for å stå sammen om felles regler, og arrangerte et felles møte på Reykjavik i Island 24. og 25. august.

Men på spørsmål fra digi.no om utfallet, svarer forbrukerombudet Bjørn Erik Thon at Apple fortsatt er lite villig til å fire på kravene, og at møtet på Reykjavik mer bar preg av et «prosessmøte».

Thon forteller at Apple har vært imøtekommende på kravet om at at de ikke skal endre kjøpsvilkårene etter at produktet er kjøpt.

Nå kan et siste møte som er initiert av Apple, avgjøre striden. Møtet skal holdes i september, og Thon er spent på de innspill som måtte komme fra Apple.

Dersom Apple fortsatt ikke er villig til å finne andre løsninger, vil saken til slutt ende i Markedsrådet. Markedsrådet kan enten avvise saken eller ilegge Apple sanksjoner som bøter eller pålegge Apple å lukke iTunes for norske kunder.

- Jeg mener helt klart at spørsmålet rundt DRM er urimelig og i strid med norsk lov og dermed må prøves for retten dersom vi ikke blir enige, framholder Thon til digi.no.

Han får full støtte fra Sverige, Danmark og Finland. Island har ennå ikke iTunes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.