JUSS OG SAMFUNN

Apple-feber på Sotheby’s

Stiftelseskontrakten auksjonert bort for ti ganger mer enn ventet.

Stiftelseskontrakten til Appple var ventet å gå for 100.000 til 150.000 dollar. Den ble til slutt solgt for nesten 1,6 millioner dollar.
Stiftelseskontrakten til Appple var ventet å gå for 100.000 til 150.000 dollar. Den ble til slutt solgt for nesten 1,6 millioner dollar. Bilde: Sothebys
14. des. 2011 - 11:50

Da Apple Computer Company ble stiftet i april 1976 var tre gründere til stede: Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. Wayne trakk seg etter to uker. Han fikk 800 dollar for sin andel på 10 prosent, og ble sittende igjen med de historiske stiftelsesdokumentene.

I 1994, da Apple var i ferd med å bli marginalisert, solgte Wayne dokumentene til Wade Saadi, gründer og toppsjef i IT-rekrutteringsselskapet Pencom Systems. Han skal ha betalt «noen få tusen dollar».

I slutten av november ble det kjent at stiftelsesdokumentene skulle på auksjon hos Sotheby’s.

Ventet salgspris var mellom 100 000 og 150 000 dollar.

Ifølge BBC var det seks ivrige deltakere i auksjonen i går. Til slutt fikk Eduardo Cisneros, administrerende direktør i Cisneros Corporation, et Miami-basert konglomerat innen alt fra eiendom til tv-produksjon og telekom, tilslaget.

Cisneros betalte 1 594 500 dollar.

Ronald Wayne har med andre ord enda en gang sett hvordan andre har tjent langt mer enn han selv på hans befatning med Apple.

Når sant skal sies, fikk Wayne mer ut av Apple enn de 800 dollar for aksjene og de «noen tusen dollar» for stiftelsesdokumentene. I boka Apple Confidential: The Real Story of Apple Computer fortelles om hvordan Apple i mars 1977 ville sikre at Wayne ikke skulle komme med ytterligere krav. Det skjedde ved at selskapet kjøpte det opprinnelige partnerskapet mellom Jobs, Wozniak og Wayne for 5 308,96 dollar, og sendte en sjekk på en tredel av dette beløpet til Wayne. «[Wayne] was thrilled to receive this unexpected windfall», står det i boka.

Wayne er blitt gjenstand for en del oppmerksomhet gjennom årene, og han har konsekvent forklart at han tok de korrekte avgjørelsene, gitt den faktiske situasjonen, og at han ikke angrer noe. Det var nervepirrende å sitte med det økonomiske ansvaret for en gründerbedrift med gjeld. I 1976 var han en førtiåring med forpliktelser, mens Wozniak og Jobs var som pengelense ungdommer å regne. De hadde ingenting å tape på en konkurs, han kunne tapt alt han eide.

Han har gjentatte ganger forklart at han ikke tålte presset, og det i ettertid fortsatt er bedre å være i live enn å framstå som gravlundens rikeste.

I april i fjor ble Wayne intervjuet av The Telegraph. Han forklarte at han hadde en viss kontakt med Jobs, og mintes siste treff fem år tidligere:

– He had a computer show and invited me. He paid the plane fare and I was VIP, front row. We met Woz and the three of us had lunch. I'm pleased for them. Whatever Steve Jobs has achieved he deserves it. He worked hard for it.

Wayne er i dag 77 år gammel og lever billig i Nevada-ørkenen. Han supplerer statspensjonen med litt frimerkehandel. Han har tolv patenter, som han aldri har tjent på. I høst ga han ut boka Adventures of an Apple Founder som er tilgjengelig gjennom iTunes. Kritikken er svært positiv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.