PERSONVERN

Apple fjerner foreldrekontroll-apper fra App Store

En del apper som tillater foreldre å overvåke telefonene til sine barn er fjernet fra App Store, til tross for kritikk. Årsaken er personvernhensyn.

Appen Kidslox er en av av flere foreldrekontroll-apper som blir utestengt fra App Store.
Appen Kidslox er en av av flere foreldrekontroll-apper som blir utestengt fra App Store. Foto: Colourbox/George Dolgikh (montasje: digi.no)
Niels Møller Kjemtrup, version2.dk
29. apr. 2019 - 18:00

Foreldrekontroll-apper er apper ment for at foreldre skal kunne overvåke sine barns mobiltelefonbruk. Nå har imidlertid Apple fjernet en del av dem fra App Store, da de ifølge Apple rett og slett er for «invasive» – invaderende på folks personvern. Det skriver Techcrunch.

Applikasjonene kunne lastes ned av foreldre og gi et stort innblikk i hva deres barn brukte mobiltelefonen til, gjennom såkalte «mobile device management»-teknikker (MDM). For eksempel inneholdt applikasjonene funksjoner som tillot at man kunne spore enhetens posisjon, styre hvilke applikasjoner den kjørte, samt gi adgang til epostkontoer, kamera og nettleserhistorikk.

Stort marked

Det eksisterer atskillige foreldrekontroll-applikasjoner, blant annet Kidslox, Moment og Ourpact, og en del av applikasjonene er lastet ned flere millioner ganger. Felles for applikasjonene er at de gjør det mulig å sette noen grenser for hvor mye ulike applikasjoner kan brukes, altså sette noen helt klare grenser for barns skjermtid. Dessuten inneholder de mulighet for overvåking.

Helt tilbake i november 2018 kritiserte administrerende direktør for Kidslox, Viktor Yevpak, Apple i et blogginnlegg

– Vi vet at det kalles «persuasive design» og at app-utviklere med vilje gjør apper og enheter ekstremt vanedannende, sa han og utdypet at foreldre har bruk for å sette grenser for deres barns bruk av diverse enheter. 

Han beskyldte Apple for å motarbeide foreldrekontroll-applikasjoner, som han kalte et «digitalt wellnes-marked», og for å ikke stille et noenlunde effektivt alternativt til rådighet.

Applikasjonene er for invaderende

Apple anerkjenner at det kan være gode grunner til at virksomheter overvåker enheter for å sikre data og maskinvare. Men ifølge Apple kan man ikke tillate mobile device management (MDM) generelt, da det er for invaderende.

– Det er ekstremt risikabelt – og en klar overskridelse av App Stores retningslinjer – for en privat, forbrukerrettet appvirksomhet å installere MDM-kontroll over en kundes enhet, skriver Apple i sin begrunnelse. 

I sin begrunnelse for å fjerne appene skjelner Apple mellom å styre tiden barn bruker på enheter, og overvåking av dem. Her påpeker Apple at deres egen applikasjon Screen Time allerede gjør det mulig å begrense bruken av en enhet, men uten at det følger med overvåking på kjøpet. 

Artikkelen er levert av vår samarbeidspartner Version2.dk, en del av Teknologiens Mediehus.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.