Apple fjerner IPv6-støtte

Får kritikk for å gå i feil retning.

Apple fjerner IPv6-støtte

Apple får kritikk for å ha reversert støtten for IPv6 i sitt konfigurasjonsverktøy for trådløse nettverk.

Støtten for neste generasjons nettprotokoll forsvant plutselig da AirPort Utility ble oppdatert fra versjon 5.6 til 6.0 i slutten av januar.

Verktøyet brukes for å sette opp trådløse hjemmenettverk mot AirPort-basestasjoner og Time Capsule, selskapets trådløse nettverksdisk (NAS).

Det er nettopp på typisk hjemmenettverkutstyr at IPv6-støtten har ligget i bakleksa. Mens leverandører som Cisco og D-link omsider er i ferd med å legge til slik støtte, ser Apple ut til å gå motsatt vei.

Apples beslutning om å gå tilbake til IPv4 ble slaktet av et knippe eksperter under konferansen North American IPv6 Summit i Denver i forrige uke, melder Networkworld.

- Apple har fjernet muligheten for sømløs IPv6-støtte fra AirPort-verktøyet. Det er bekymringsfullt. Vi hadde håpet å se mer IPv6-støtte, ikke mindre, sier sjefsarkitekt og IPv6-ansvarlig John Brzozowski i Comcast, til avisen.

Det amerikanske kabelselskapet skal senere denne måneden bli det første i USA som tilbyr IPv6 til privatbrukere.

Comcast gir nå bare en betinget anbefaling til kundene om å benytte Apples AirPort sammen med deres nye tilbud. Til sammenligning gir de en varm anbefaling om å benytte ulike IPv6-støttede hjemmerutere fra selskaper som D-Link, Cisco og Netgear, ifølge Networkworld.

Frustrasjon

Det er uklart hvorfor Apple har tatt vekk IPv6-støtten i siste versjon av AirPort-verktøyet. Funksjonen og alle referanser forsvant uten nærmere forklaring. En rekke Apple-kunder uttrykker sin frustrasjon om dette i selskapets eget supportforum.

Overgangen fra IPv4 til IPv6

Det sentrale forrådet for IPv4-adresser gikk tom allerede i februar 2011. Det var et lenge varslet, men likefullt kritisk vedepunkt i internettets historie.

Framover vil mye dreie seg om den nødvendige overgangen til IPv6, og samspillet mellom de to internettprotokollene. IPv4 og IPv6 kommer til å leve side om side i overskuelig framtid, men innføringen haster.

Norge skal ifølge Post- og teletilsynet være ledende i verden på innføring av IPv6, og norske aksesstilbydere har i langt større grad en utlandske kolleger vært villige til å prøve ut det den nye adresseregimet.

    Les også: