FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple flytter Safari-nettleseren til Windows

Neste utgave av Apples Safari-nettleser vil også bli tilgjengelig for Windows. En betaversjon er klar nå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. juni 2007 - 07:37

Apple-sjef Steve Jobs annonserte i går fra scenen under selskapets utviklerkonferanse, WWDC i San Francisco, at han ikke er fornøyd med markedsandelen til selskapets nettleser, Safari, som kun finnes til Mac.

Han spurte forsamlingen om hvordan man kunne få markedsandelen til å vokse utover de omtrent fem prosentene Apple mener den har i dag.

    Les også:

Svaret Jobs kom med, var å gjøre Safari tilgjengelig for Windows.

I går la selskapet ut både betautgave av Safari 3 for både Mac OS X og Windows på selskapets nettsted.

Under konferanse demonstrerte Jobs at Safari skal være lynrask, omtrent dobbelt så rask til å vise websider som Internet Explorer 7 og 1,6 ganger så rask som Firefox 2.0. Selskapet har publisert resultatene av en sammenligning med både IE7, Opera og Firefox på denne siden. Ifølge Apple kommer Safari 3 best ut både når det gjelder visning av HTML, kjøring av JavaScripts og lasting av selve applikasjonen.

Slike øvelser bør uansett tas med en klype salt. Det er best å vente på en uavhengig test før man konkluderer.

Vår test sammen med Windows Vista var ikke helt vellykket. Safari viste de fleste av de norske nettavisene vi besøkte med hvit farge på titlene, men også på mange andre nettsteder, blant annet CNET.com, manglet det sentrale elementer. I tillegg krasjet nettleseren så fort vi forsøkte å gjøre noe som var relatert til bokmerker.

Nettleseren er bekvemt nok utstyrt med en hendig knapp for å sende feilmeldinger og relaterte skjermdumper til Apple.

Det vi derimot satte pris på var søket på selve websiden som vises. Resultatene ble svært tydelig markert.

Apple har ikke oppgitt stort om hva som er nytt i versjon 3 av Safari i forhold til i dagens versjon, men Jobs skal ha demonstrert at fanene nå kan omorganiseres og til og med flyttes mellom uavhengige nettleservinduer.

Betaversjonen av Safari 3 er tilgjengelig for Mac OS X 10.4.9 (Tiger) eller nyere, samt Windows XP og Vista på denne siden. Den endelige utgaven kan ventes i oktober, samtidig som Apple lanserer Mac OS X 10.5 (Leopard).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.