Apple fosser frem på godt iPhone-salg

Pessimistene og aksjemarkedet tok helt feil.

Apple fosser frem på godt iPhone-salg

Pessimistene og aksjemarkedet tok helt feil.

I går falt aksjekursen til Apple kraftig på tall som deres mobilpartner AT&T opplyste til markedet.

Estimatene for salget har vært skyhøye, og Goldman Sachs estimerte at hele 700.000 enheter ble solgt i løpet av lanseringshelgen, men så kom tall som viste at det var langt fra sannheten.

Dagen før Apple la frem kvartalstallene, gikk AT&T ut med tall som viste at "bare" 146.000 iPhone-kjøpere hadde registrert seg de to første dagene mobilen var i salg.

I diverse debattforum, også her på digi.no, var det mange som kommenterte at salgstallene måtte være høyere enn dette, fordi ikke alle som kjøpte mobilen hadde registrert seg. Aksjemarkedet tok seg imidlertid ikke tid til å vente. Aksjekursen tok et kraftig fall før Apple la frem kvartalstallene i går kveld, norsk tid.

    Les også:

Apples kvartalstall viser nå fasiten. Det ble solgt 270.000 iPhone-enheter, noe som regnes som meget bra selv om det ikke var i nærheten av det skyhøye estimatet. I tillegg viser det seg at disse tallene ikke inkluderer de som bestilte mobilen gjennom en nettbutikk.

Dermed snudde børsen, og sendte Apple aksjen opp igjen. I handelen etter børsens stengetid steg aksjekursen med hele ni prosent.

Apple har tidligere begrenset seg til å si at de tror på et salg av 10 millioner iPhone-enheter innen utgangen av 2008. De har ikke villet kommentere delmål på veien dit , men nå sier selskapets finansdirektør at de tror de vil ha solgt den første millionen innen utgangen av september i år.

iPhone kan bety mye for Apples inntekter i tiden fremover. I tillegg til å tjene penger på selve salget av mobilen, får Apple også betalt av mobiloperatørene. Hvor mye vil ikke selskapet ut med, men Gene Muster, analytiker i analysebyrået Piper Jaffray, sier til CNet News at AT&T trolig betaler Apple cirka 11 dollar i måneden for hver nye iPhone-kunde som ikke tidligere har brukt AT&T, og cirka 3 dollar i måneden for hver eksisterende kunde som har byttet til iPhone-abonnementet.

Apple bekreftet på en telefonkonferanse med analytikere etter kvartalspresentasjonen at iPhone vil være tilgjengelig i det europeiske markedet før inneværende år er omme. De ville imidlertid ikke spesifisere hvilke land det var snakk om, utover å si at det dreier seg om noen få store land.

Selv om iPhone får all oppmerksomheten, er det ikke bare der det går bra for selskapet.

Apple kunne legge frem en kraftig fremgang på resultatsiden. Overskuddet økte med hele 73 prosent, og endte på 818 millioner dollar. Aksjemarkedet hadde høye forventninger til stor fremgang, men dette var allikevel bedre enn forventet.

Omsetningen steg også kraftig. Den økte med 24 prosent og endte på 5,4 milliarder dollar. Det var godt over aksjeanalytikernes forventning, og også solid over selskapets egen prognose på cirka 5,1 milliarder dollar.

Salget av Apples Mac-maskiner økte med 33 prosent, og sto for 60 prosent av selskapets omsetning. Størst var fremgangen innen bærbare. Der var økningen på hele 79 prosent.

iPod salget hadde ikke like stor fremgang. De solgte riktignok hele 9,8 millioner enheter, 1,7 millioner flere enn i samme kvartal året før, men omsetningen her fra økte bare fra 1,5 milliarder dollar til 1,57 milliarder.

Til toppen