RESULTATERFINANS

Apple fra fet vår til mager sommer

Tallene for vårkvartalet er usedvanlig gode, men magre utsikter sjokkerte børsen.

22. juli 2008 - 08:44

Apple publiserte i går sine tall for kvartalet fram til 28. juni, regnskapsårets tredje. Toppsjef Steve Jobs fremhever at både omsetning og resultat er større enn i noe annet juni-kvartal i selskapets historie:

  • Omsetningen økte med 37,9 prosent til 7,46 milliarder dollar, sammenliknet med juni-kvartalet i fjor
  • Resultatet økte med 30,8 prosent til 1,07 milliarder dollar
  • Resultatet per aksje økte med 29,3 prosent til 1,19 dollar

58 prosent av omsetningen skjedde i USA.

Stjerneproduktet for Apple i juni-kvartalet var selskapets PC-serie, kjent som Mac eller Macintosh. Tallet på solgte enheter vokste med 41 prosent til 2,496 millioner enheter, sammenliknet med juni-kvartalet i fjor. Salget genererte en omsetning som var 43 prosent høyere enn i fjor.

Apples bærbare mediespiller, iPod, holder koken. Antall solgte enheter vokste med 12 prosent til så vidt over 11 millioner, og omsetningen økte med 7 prosent.

Den første utgaven av mobiltelefonen iPhone ble lansert i juni-kvartalet i fjor, og det ble bokført et salg på 270.000 enheter. I årets juni-kvartal ble det solgt 717.000 iPhone. Det er færre enn i de tre foregående kvartalene. Nedgangen skyldes forventningene til den nye modellen, iPhone 3G, som Apple skal ha solgt rundt en million eksemplarer av i løpet av den første helgen i juli, da den ble offisielt lansert. Dette salget bokføres i septemberkvartalet.

At salget av iPhone 3G bokføres i sommerkvartalet kan tenkes å avverge en gedigen nedtur.

Apples finanssjef Peter Oppenheimer var knapp i sine kommentarer, men innrømmet at selskapets marginer forventes å strammes inn fra 34,8 prosent i juni-kvartalet til 31,5 prosent i inneværende kvartal. Han ga inntrykk av at en markedskampanje beregnet på skolestart vil bæres av rabatterte priser, og at en uspesifisert «produktovergang» også vil svekke inntjeningen.

Denne kalddusjen var uventet. Mens børsen var åpen steg Apple-aksjen med 1,14 dollar til 166,29 dollar. Den overraskende advarselen om en mager sommer gjorde det klart at det kunne lønne seg for spekulantene å selge seg ned før årsregnskapet og utbyttet gjøres opp. Dette ble kjent etter børsens stengetid, og aksjen stupte 11 prosent, til 147,94 dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.