Apple funnet skyldig i patentbrudd

Men er også frifunnet.

Apple funnet skyldig i patentbrudd
Apple har blitt både frifunnet og funnet skyldig i patentkrenkelser denne uken. Selskapets iPhone, her representert ved 4S-modellen, har vært sentral i begge sakene. Bilde:

Apple har blitt funnet skyldig i å ha misbrukt patentert teknologi som eies av MobileMedia Ideas. Dette skriver Bloomberg. Rettssaken har foregått i distriktsdomstolen i Wilmington, Delaware.

MobileMedia eies av Nokia, Sony og MPEG-LA og har til oppgave å forvalte omtrent 300 patenter på vegne av eierselskapene.

Ifølge Bloomberg dreier saken seg om tre ulike patenter. Saken har pågått i en ukes tid, før juryen kom til en kjennelse i går etter bare fire timer med drøftelser. I tillegg til å konkludere med at patentene er gyldige, fant de Apple skyldig i å ha krenket dem med iPhone.

The Verge har funnet fram til de tre patentene. Det ene av de tre patentene dreier seg om en metode og utstyr for å avvise innkommende samtaler, et annet dreier seg om en måte å kontrollere samtaletilstanden, mens det tredje dekker et apparat bestående av en mobiltelefon med kamera, skjerm, prosessor, taster for brukerinput, optikk for å motta bildeinformasjon og midler for å overføre bildeinformasjonen til en annen enhet via en RF-radio.

Til Bloomberg sier administrerende direktør i MobileMedia, Larry Horn, at han er svært fornøyd med utfallet i saken så langt. Fortsatt gjenstår det for retten å avgjøre erstatningen, og tidligpunktet for dette er ennå ikke bestemt. Men Horn sier at erstatningskravet vil være betydelig. Selskapet mener at det vil lide av uerstattelig skade dersom Apple får fortsette å benytte de patenterte oppfinnelsene uten å måtte betale royalties for dem.

– Vi er ikke i rettstvist-næringen og ønsker bare å lisensiere ut patentene, sier Horn til Bloomberg. Apple skal ikke ha vært villig til å gjøre dette, og ble dermed saksøkt i 2010 for krenker av 14 patenter. Dette antallet har senere blitt redusert til de tre som denne saken dreier seg om.

Alle de tre patentene dreier seg om teknologi som ble utviklet på 1990-tallet. Patentene ble likevel først innvilget for 10-12 år siden. Teknologiene anses av mange som selvfølgelige i dag, men juryen skulle ikke ta hensyn til dette.

Ifølge Bloomberg har Apple ikke villet kommentere saken.

Frifunnet

Selskapet er heller ikke villig til å snakke om en lignende rettstvist hvor utfallet har gått Apples vei. Selskapet var sammen med LG Electronics beskyldt av Alcatel-Lucents Multimedia Patent Trust for å krenke flere av det Paris-baserte selskapets patenter knyttet til teknologi for videokomprimering. Denne saken har pågått ved en føderal domstol i San Diego, California.

Ifølge Bloomberg hevdet Alcatel-Lucent at opptil tre patenter ble krenket av Apple-produkter som iPhone, iPod, iPad og MacBook, og at opptil to patenter ble krenket av LG-produkter som Chocolate Touch VX8575, Bliss UX700, Touch AX8575, Lotus Elite LX610, Mystique UN610 og Samba LG8575.

Alcatel-Lucent krevde 172,3 millioner dollar i royalties fra Apple og 9,1 millioner dollar fra LG Electronics.

Ifølge Bloomberg skal både Apple og LG har fortalt juryen at selskapene allerede hadde betalt Alcatel-Lucents Multimedia Patent Trust for bruk av den patenterte teknologien via et konsortium.

    Les også: