BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple G4 klassifisert som "farlig våpen"

Mens EU-landet Sverige fikk eksportlisens for Apples super-Mac G4 nærmest automatisk, måtte Apple Norge anstrenge seg spesielt for å få maskinene til vårt lojale Nato-land.

Eirik Rossen
2. sep. 1999 - 10:47

G4 er klassifisert som "superdatamaskin" av de amerikanske eksportreglene, og kommer følgelig automatisk inn under avsnittene som gjelder farlige våpen. Derfor må det gis en egen eksportlisens for hvert enkelt land, og land som USA ikke har tilstrekkelig tillit til - for eksempel Kina, Irak og Nord-Korea - vil antakelig måtte vente til neste revisjon av regelverket før de kan få tak i G4.

I går kunne MacWorld Sverige skadefro melde at EU-landet Sverige hadde fått innvilget eksportlisens, mens Norge, nettopp på grunn av at vi står utenfor EU, ennå ikke hadde fått den.

"I och med att Norge inte är med i EU måste processen gå genom amerikanska tullmyndigheter, vilket kan ta ett tag", sa Apples svenske produktsjef Eric Andebjörk.

I mange år har Norge underlagt seg et militært samarbeid med USA innen Nato, mens Sverige har tviholdt på en ikke alltid like konsekvent nøytralitet. Logisk sett burde USAs militære partnere stille først i rekke for å innvilges tillatelse til å kjøpe "farlige våpen".

- Norge har fått godkjennelsen, sier daglig leder Arne Odden i Apple Norge til digi.no. - Den kom i dag. EU ble behandlet som én gruppe, mens Norge måtte jobbe på egen hånd. Jeg kjenner ikke til hva som gjorde at vi ble vurdert spesielt.

Godkjenningsprosessen ser ut til å ha forsinket prosessen med å sette opp et apparat for ordremottak.

- Vi er ikke åpne for bestillinger ennå. Vi vil få dette i gang så fort som mulig. Det er stor pågang av folk som vil legge inn ordre.

Når de "egentlige" G4 - de to dyrere modellene med det nye hovedkortet Sawtooth - vil kunne leveres norske kunder, er ikke klart ennå, sier Odden. Han kan heller ikke si noe om når de første nordmennene vil kunne nyte arbeidet foran den nye superskjermen Cinema.

- Veldig mye må på plass på kort tid. Vi har arbeidet mye med eksportlisensen, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.