FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple ga utviklere hakeslepp

Avduket nytt språk, OS X Yosemite, iOS 8 og mer.

Apple pusser opp grensesnittet til OS X og knytter sine to operativsystemer nærmere hverandre enn før. Det kom som ventet ingen ny maskinvare fra Apple i går, men selskapet overrasket derimot stort med et flunkende nytt programmeringsspråk.
Apple pusser opp grensesnittet til OS X og knytter sine to operativsystemer nærmere hverandre enn før. Det kom som ventet ingen ny maskinvare fra Apple i går, men selskapet overrasket derimot stort med et flunkende nytt programmeringsspråk.
3. juni 2014 - 07:36

Et nytt programmeringsspråk kalt Swift var den største overraskelsen da Apple presenterte nyheter på Worldwide Developer Conference (WWDC) mandag kveld norsk tid.

Det gikk et tydelig gisp gjennom Moscone-senteret i San Francisco da det gikk opp for publikum.

– Objective-C har tjent oss godt i 20 år. Men hva om vi tenkte oss dette den uten bagasjen som C utgjør, begynte Craig Federighi. Apples direktør for programvareutvikling bekreftet raskt at de hadde gjort langt mer enn bare å tenke på saken.

Swift ble fremstilt som et langt mer effektivt programmeringsspråk med full støtte for rammeverkene Cocoa og Cocoa Touch. Det kjører på samme runtime og fungerer sømløst sammen med Objective C-basert kode.

Craig Federighi fremhever blant annet hvordan Swift skal være langt mer effektiv enn Objective-C. <i>Bilde: Skjermbilde</i>
Craig Federighi fremhever blant annet hvordan Swift skal være langt mer effektiv enn Objective-C. Bilde: Skjermbilde

– Det er raskt, moderne, sikkert og gir en interaktivitet du aldri har sett maken til, sa Federighi til applaus fra de 6.000 utviklerne til stede.

Med enklere og renere kode ble det hevdet at Swift er like enkelt å bruke som et scriptspråk, uten at dette skulle gå på bekostning av funksjonaliteten.

Språket kan brukes til å skape all slags programvare til både nye OS X (versjon 10.10) for Mac døpt «Yosemite», så vel som iOS 8 til iPhone og iPad.

Nye OS X og iOS

Yosemite og iOS 8 er klare til høsten og blir gratis. Det gis begrenset adgang til et betaprogram for Yosemite allerede nå, men bare til den første million brukere som registrerer seg med Apple-ID. Pågangen er stor.

Begge de oppgraderte operativsystemene ble i går kveld presentert offentlig for første gang, og veves tettere sammen enn noensinne.

Tim Cook fremhever at enhetene fungerer bedre sammen i harmoni.
Tim Cook fremhever at enhetene fungerer bedre sammen i harmoni.

Grensesnittet i OS X har særlig fått et løft i tråd med designprinsippene Jonathan Ive og Apple etablerte for iOS i fjor på samme konferanse. Elementer, menyer og ikoner har fått en flatere, renere og mer raffinert stil.

– Det er likevel «så fundamentalt Mac», sa Craig Federighi, som tidvis var morsom i sine presentasjoner. (Se dette ikonet for en søplekasse, du vil ikke tro hvor mye tid vi har brukt på å redesigne den søplekassen).

Nettleseren Safari får et enklere grensesnitt der all navigasjon pakkes inn i en tynn horisontalt menylinje med såkalt smartsøk integrert i adressefeltet. Bokmerkene er gjemt bort og det innføres støtte for teknologier som WebGL, SPDY og HTML5-basert video i nettleseren, slik at du kan strømme blant annet Netflix uten plugin. Resultatet er opptil to timer bedre batteritid på en bærbar Mac ved videostrømming, ifølge Federighi.

Han hevdet også at Safari nå får bedre JavaScript-ytelse enn alle de største nettleserne.

Sømløs overgang
Continuity er en ny funksjon for sømløs integrasjon som knytter OS X og iOS-enheter tettere sammen. En Mac-datamaskin og en iPad eller iPhone skal nå være bevisst at de befinner seg i nærheten av hverandre.

Det åpner for interessante muligheter å ta telefonen når det ringer direkte på Macen din. Eller å besvare SMS og meldinger fra datamaskinen, selv om iPhone ligger et godt stykke unna.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Federighi demonstrerte dette, nær sagt selvfølgelig, ved å Mac-ringe til sin nye kollega, hiphop-legenden Dr. Dre, som fulgte med sammen med oppkjøpet av Beats som ble bekreftet i forrige uke.

Handoff-funksjonen tar integrasjonen videre ved å kunne overføre oppgaver du holder på med direkte til en annen enhet. Du kan plukke opp en iPad og surfe videre fra der du slapp på Macen, eller forsette en epost du skriver ved å «flikke» en halvskrevet epost til en annen enhet. Du åpner i praksis et WiFi-hotspot direkte mellom enhetene, uten å måtte konfigurere noe.

Begge disse nyhetene er sterkt preget av utnyttelse av den såkalte Halo-effekten, som Apple selv har omtalt i egne regnskapspresentasjoner. Begrepet handler om erkjennelsen av at kunder som kjøper iPhone eller iPad har en tendens til å senere gå til innkjøp av også en Mac, eller vis versa.

Nå skal enhetene fungere enda bedre sammen i harmoni.

– Vi gjør dette så vi kan skape en sømløs opplevelse for brukerne våre, som ingen andre i bransjen kan matche, sa Apples toppsjef Tim Cook.

Mye nytt i iOS

Meldingsappen er det uten sammenligning mest brukte programmet på iOS. Det blir som kjent brukt for å sende vanlig SMS/MMS, men også proprietære iMessage mellom Apple-brukere.

Med iOS 8 blir det omsider mulig å fjerne personer fra en gruppedialog, fjerne seg fra en gruppe eller sette hver enkelt gruppe i lydløs modus, hvis du plages av at telefonen vibrerer med nye meldinger litt for ofte. Det blir også mulig å dele dine lokasjonsdata med folk, enten for en periode eller løpende inntil du velger å deaktivere dette. Endelig blir det også mulig å sende lyd- og videosnutter.

Oppgraderingen av meldingsappen fremstår som et svar på fremveksten av alternative lynmeldingstjenester som blant annet WhatsApp og Snapschat.

Apper får snakke med apper

Det viktigste av over 4.000 nye programmeringsgrensesnitt eller API-er er trolig at apper skal få snakke med andre apper.

Appene under iOS kjører i isolerte sandkasser, men vil nå kunne tilby funksjonalitet til hverandre via en ny sikkerhetsmekanisme.

I realiteten betyr dette at en app kan fungere som plugin for andre programmer. Microsofts Bing ble brukt som eksempel for språklig oversettelse av tekst direkte inline ved sufring på en webside. En app for bildemanipulering kan hentes opp inne i en annen applikasjon og så videre.

For første gang får tredjeparts utviklere dessuten adgang til å lage widgets, som blir plassert i notification-senteret under iOS.

Adgang til API for fingeravtrykksensoren, som foreløpig er begrenset til hjemknappen i iPhone 5S, er også er kjærkommen nyhet for utviklere, som dermed vil kunne tilby enklere autentisering.

En oversikt over de viktigste nyhetene for utviklere er samlet på denne siden.

Få også med deg dekningen til vårt søsternettsted DinSide, som er innom flere nye funksjoner i OS X, iOS og iCloud enn vi tok for oss i denne artikkelen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.