Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Apple går til angrep på Android 4.0

Forsøker å stoppe Google-mobilen Galaxy Nexus i USA.

Apple mener at Samsung-produserte Galaxy Nexus og dermed Android 4.0 krenker fire av selskapets patenter.
Apple mener at Samsung-produserte Galaxy Nexus og dermed Android 4.0 krenker fire av selskapets patenter.

Apple gikk i forrige uke til søksmål mot Samsung på grunn av fire patenter som Apple mener at Google-mobilen Galaxy Nexus krenker. Mens Apple tidligere stort sett har gått til rettssaker mot Samsung på grunn av designlikheter mellom Apples og Samsungs produkter, dreier saken seg nå om programvarefunksjonalitet og patenter knyttet til dette. I praksis handler saken om Android 4.0, siden Galaxy Nexus leveres med en ren Android-installasjon og er Googles egen referansemodell – produsert av Samsung.

Apple har forsøkt å få stoppet Galaxy Nexus også i Tyskland, men søksmålet ble avvist. Det søksmålet handlet om påstått krenkelse av et patent knyttet til berøringsskjermer. Det er langt vanskeligere å få patent på programvare i EU-land enn i USA.

Ett av de fire patentene som Apple nå mener at krenkes av Galaxy Nexus og Android 4, 5,946,647, har Apple hatt en viss suksess med tidligere. I desember i fjor forbød US International Trade Commission (ITC) import av de HTC-produserte Android-mobilene Sprint Evo 4G, Verizon Droid Incredible, AT&T Aria og T-Mobile G2 på grunn av krenkelser av dette patentet.

647-patentet beskriver enkelt forklart en programvareløsning for gjenkjennelse av visse strukturer, slik som telefonnummer, postnummer og datoer, for så å tilby brukeren valg av ulike handlinger knyttet til disse, for eksempel å ringe telefonnummeret. Dette er kjent funksjonalitet fra mange systemer, men Apple søkte om patent på dette i 1996.

De øvrige tre patentene, 8,086,604, 8,046,721 og 8,074,172, er fra forrige tiår.

604-patentet er knyttet til Apples Siri-applikasjon og beskriver et forent grensesnitt for å søke etter svar på spørsmål, både lokalt på enheten og i eksterne kilder. 721-patentet er knyttet til «slide-to-unlock»-funksjonen i iOS for å låse opp enheten.

172-patentet handler om automatisk forslag av ord når man skriver på en berøringsskjerm.

Apple krever salgsforbud for Galaxy Nexus i USA fordi selskapet mener at verken erstatningsbeløp eller andre framtidige avgjørelser vil kunne hindre «den uopprettelige skaden» som salget av mobiltelefonen vil påføre Apple. Selskapet mener kunder som kjøper Galaxy Nexus i dag, i større grad enn iPhone-brukere vil velge vekk iPhone og andre Apple-produkter når de i framtiden skal kjøpe smartmobil, nettbrett, datamaskin eller medieinnhold. I stedet vil de sannsynligvis velge produkter fra Samsung eller andre som tilbyr Android-enheter.

Les mer om: