Apple gir webtilgang til avansert pekeflate

Lover mye nytt for utviklere med Safari 9.

Apple gir webtilgang til avansert pekeflate
Safari 9 gjør det mulig å feste faner, slik at de alltid åpnes sammen med nettleseren. Bilde: Apple

Med neste versjon av OS X, El Capitan, kommer også en ny versjon av nettleseren Safari – den niende i rekken.

Fordi Apple fortsatt ikke kommer med nye hovedutgaver av Safari noe hyppigere enn én gang i året, skal Safari 9 inkludere ganske mange nyheter.

Leste du denne? Ny rolle for Apples designguru

Force Touch

En av disse nyhetene er at programmeringsgrensesnittet for selskapets Force Touch-teknologi nå skal gjøres tilgjengelig for webapplikasjoner. Dette opplyser selskapet på denne siden.

Force Touch er en teknologi som ble gjort tilgjengelig med nye MacBook-modeller tidligere i år. Kort fortalt kan teknologien registrere hvor hardt brukeren presser på enhetens pekeflate. Dette kan utnyttes av programvare.

I et tegneprogram kan for eksempel strektykkelsen økes dersom det registreres at brukeren trykker hardere. På en vanlig webside kan et lett trykk på en lenke åpne en ny side, som vanlig, mens et hardere trykk for eksempel kan lagre ressursen som lenken peker til.

Fra og med versjon 10.10.3 av OS X ble det mulig for tredjepartsutviklere å lage OS X-applikasjoner med støtte for Force Touch. Men foreløpig gjelder dette altså ikke webapplikasjoner, siden dette også innebærer at nettleseren må ha støtte for Force Touch.

Safari 9 får dette, men det er er trolig ikke noe i veien for at også andre nettlesere for OS X kan støtte den samme teknologien.

Mac-test: Er den fremtidsmaskinen Apple så gjerne vil at den skal være? 

Festede faner

I forbindelse med WWDC-konferansen denne uken fortalte Apple om noen av nyhetene som kommer i Safari 9.0. Dette inkluderer blant annet ble festing av nettleserfaner («Pinned Sites») og en egen knapp for å dempe lyden i nettleseren, uavhengig av fane.

Flere andre nyheter er beskrevet her.

Apple skal innføre endringer knyttet til distribusjonen av nettleserutvidelser. Dette kalles for Secure Extensions Distribution og innebærer at alle utvidelser i Safari Extensions Gallery vil signeres og distribueres av Apple.

Det vil fortsatt være mulig for utviklere å signere utvidelser med eget sertifikat og distribuere dem på utsiden av galleriet. Men da vil de ikke bli automatisk oppdatert hos brukeren.

Les også: Derfor droppet Apple TV-planer 

Innholdsblokkering

Både iOS- og OS X-utgavene av Safari 9 skal tilby programmeringsgrensesnitt som utvidelser kan bruke til å kontrollere blokkering av slik som cookies, bilder, pop-ups og annet innhold.

Konfigurasjonen gjøres ved hjelp av en egen JSON-fil.

Nye operativsystemer: Apples utviklerflørt

HTML5

Med Safari 9.0 vil det være mulig for webapplikasjoner å oppdage tilgangen på Airplay og å tilby kontroller for Airplay-avspilling av webbasert lyd og video.

Det loves utvidet, JavaScript-basert støtte for bilde-i-bildevisning av HTML5-video mens brukeren benytter andre apper. En rekke CSS-regler skal med Safari 9 fungere uten -webkit-prefiksen.

Men til tross for brede kritikken mot bruken av leverandør-prefikser for CSS-regler, som har skapt mye kaos, innfører Apple flere nye, prefiksede regler.

Dette gjelder i alle fall i forbindelse med at Safari 9 skal for støtte for CSS Scroll Snapping.

I Safari 9 loves også støtte for en rekke funksjoner i tilknytning til backdrop-filter-egenskapen, i tillegg til en rekke av nyhetene fra ECMAScript 6-spesifikasjonen.

WebView-alternativ

iOS-apper med webinnhold bruker i dag en WebKit-basert WebView-komponent til å vise dette innholdet. Nå planlegger Apple et alternativ, nemlig SFSafariViewController. I praksis betyr dette at mer av Safari-funksjonaliteten og -dataene, inkludert AutoFill og cookies, også kan gjøres tilgjengelig i andre apper.

Utviklerverktøy

Safari 9 skal tilby en redesignet utgave av Web Inspector med blant annet en «frame rendering timeline», i tillegg til Responsive Design Mode som lar utviklere raskt veksle mellom visninger av websider og -applikasjoner når de vises på ulike skjermoppløsninger.

Responsive Design Mode i Safari 9
Responsive Design Mode i Safari 9 skal gi webutviklere raskere oversikt over hvordan webinnhold basert på responsiv design opptrer på enheter med ulike skjermoppløsninger. Bilde: Apple
 

Les også: Apple frister med utviklerpakke

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.