Apple gjør backup enkelt for alle

I neste Mac OS, «Leopard», ser Apple ut til å ha funnet en enkel løsning for effektiv backup.

Apple åpnet sin årlige utviklerkonferanse i San Francisco i går. I tillegg til en ny arbeidsstasjon og en ny server, gikk toppsjef Steve Jobs gjennom noen av nyhetene i den kommende «Leopard»-oppgraderingen av Mac OS X.

Leopard ble lovet til en gang over nyttår. Skal en tro synserne, vil den komme noe etter at Microsoft slipper Vista, den etterlengtede oppgraderingen av Windows.

Den viktigste nyheten med Leopard – i hvert fall i denne omgangen – er et nytt system for automatisk sikkerhetskopiering, døpt «Time Machine».

Løsningen forutsetter at maskinen har to fysiske disker. Backup-disken fores kontinuerlig med alle endringer til alle filer på hoveddisken. Den kan gjerne være ekstern, for eksempel som USB-disk til en bærbar Mac.

Det banebrytende med løsningen er grensesnittet. Det løser det viktigste problemet, nemlig gjenfinning.

Savner man en fil som man vet man har hatt på maskinen på et visst tidspunkt, klikker man på en knapp merket «Time Machine». Her kan man bevege seg bakover i tid, og finne både alt man har slettet, og tidligere utgaver av ting man har endret. Det skal ikke mer enn en museklikk til for å gjenopprette det tapte til Apples filhåndterer Finder.

Grensesnittet tar utgangspunkt i en tidslinje som fører brukeren tilbake til et «svart hull».

Automatiske systemer for inkrementell backup er tilgjengelig i dag, men ifølge analytikeres reaksjoner etter demonstrasjonen av Time Machine, er det ingen som kommer i nærheten av Apples løsning når det gjelder brukervennlighet og brukerappell.

Løsningen ble utviklet med utgangspunkt i innhentede tilbakemeldinger om sikkerhetskopieringen i dagens utgave av Mac OS X. Undersøkelser viste nemlig at bare hver fjerde Mac-bruker sikkerhetskopierte sine filer, og at bare 4 prosent satt opp sitt system til automatisk sikkerhetskopiering.

Andre forbedringer i Leopard gjelder blant annet videokonferanser, e-post og bildehåndtering. Jobs demonstrerte hvordan man kan legge inn stillbilder og videoer som bakgrunn ved videokonferanser. Demonstrasjonen viste Jobs’ samtalepartner mot en bakgrunn filmet fra en berg- og dalbane.

    Les også:

Til toppen