Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Apple gjør gamle iPhone-modeller trege

Microsoft-leder henger ut både iOS og Android.

Terry Myerson er sjef for Microsoft mobilvirksomhet.
Terry Myerson er sjef for Microsoft mobilvirksomhet. Bilde: Microsoft

Microsoft er minst like glade i å gjøre narr av konkurrentene som å fortelle om sine egne produkter. Et eksempel er en video som ble utgitt i slutten av februar, hvor Microsoft gjør narr av Google nettskybaserte kontorstøtteløsning, Google Apps. Videoen, «Googlighting», er lagt ut på Googles egen videotjeneste, YouTube.

I forrige uke, etter et foredrag for finansanalytikere under Mobile World Congress i Barcelona, ble Microsofts mobilsjef, Terry Myerson, spurt om Microsoft vil utgi programvareoppdateringer til eldre mobiler på samme måte som det Apple gjør.

Ifølge Business Insider ville ikke Myerson svare på dette, men han benyttet anledningen til å kritisere konkurrentene.

– [...] du har rett, du kan laste ned iOS 5 til iPhone 3G. Den vil ikke være brukbar, men det er mulig å installere, sa Myerson. Business Insider antar at han mente iPhone 3GS, siden 3G-utgaven ikke støtter iOS 5.

– Dette er en fantastisk verktøy for å selge maskinvare, så langt jeg kan forstå. Installer dette OS-et, som gjør maskinvaren din ubrukelig treg, slik at du føler deg tvunget til å gå tilbake til butikken for og kjøpe ny maskinvare, sa Myerson.

Situasjonen i Android-økosystemet er langt mer uoversiktlig, hvor hver enkelt leverandør av mobiler og nettbrett kan avgjøre om og når oppdatering skal gjøres tilgjengelig for enheten.

– Statistisk sett, så blir ingen Android-mobiler oppgradert. Ingen! Noensinne! De har store feil, men de blir ikke engang patchet. Det er hva vi statistisk ser der ute, hevder Myerson.

Han overdriver, selvfølgelig, men det er liten tvil om at mange Android-brukere hadde satt pris på at enheten deres i større grad mottar oppdateringer både hyppigere og over en lengre periode. Det er trolig vanskelig å bevise, men enkelte av selskapene som i begynnelsen var trege med å tilby Android-oppdateringer, har fått svi for dette i ettertid ved at mange kunder har vendt ryggen til dem.

Myerson ville som nevnt ikke svare på om dagens Windows Phone-mobiler vil kunne kjøre i den neste store utgaven av Windows Phone. Mens dagens Windows Phone er basert på Windows CE-kjernen, antas det at neste versjon vil være basert på NT-kjernen. Systemkravene kan dermed vise seg å bli temmelig forskjellige fra dagens.

Derimot skal Myerson ha sagt at de fleste av dagens Windows Phone-applikasjoner vil fortsette å virke også i neste versjon, uten at de må endres eller kompileres på nytt.