Apple gjør NoSQL-database til fri programvare

Prosjektet som ble slettet fra Github er tilbake.

FoundationDB ble kjøpt opp av Apple i 2015, og raskt fjernet fra Github. Nå blir databasen tilgjengelig under en friprog-lisens.
FoundationDB ble kjøpt opp av Apple i 2015, og raskt fjernet fra Github. Nå blir databasen tilgjengelig under en friprog-lisens.

Prosjektet som ble slettet fra Github er tilbake.

Apple gjorde seg upopulære da de trakk FoundationDB fra markedet og lukket kildekoden etter å ha kjøpt oppstartselskapet bak våren 2015.

Produktet hadde rykte på seg for å være en svært effektiv og rubust NoSQL-database da prosjektet plutselig ble slettet fra Github.

Like plutselig kom nyheten før helgen om at FoundationDB er blitt fri programvare. Deler av prosjektet er tilbake på kodedelingsnettstedet og underlagt en fri Apache 2.0-lisens.

Skuffelsen for tre år siden er snudd fullstendig på hodet. I hvert fall hvis vi skal dømme etter hundrevis reaksjoner på Hacker News der beslutningen tas imot med begeistring.

Big data

Dette er visstnok teknologi Apple selv benytter i den underliggende infrastrukturen for krevende tjenester som iMessage, iTunes og iCloud.

FoundationDB har blitt beskrevet som en lynrask, distribuert database som kan håndtere store datamengder i minnet.

ACID-kompatible transaksjoner, feiltoleranse og en betydelig skalerbarhet er blant egenskapene som trekkes fram.

I en kunngjøring om neste kapittel i produktets historie går det frem at Apples datterselskap ønsker å bygge et bredere økosystem rundt databasen.

– Visjonen er å starte med en enkel, kraftig kjerne og utvide den ved hjelp av såkalte lag (layers). Nøkkel/verdi-lagring, som vi nå åpner kildekoden til, er kjernen, som bare tar seg av funksjonalitet som ikke er mulig å legge i lagene på toppen, heter det.

Det er et uttalt mål at tredjeparter kan bidra med å utvikle nye lag, og dermed ny funksjonalitet.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen