Apple gjør programvare til brukskunst

iMac-designet med friske og delvis gjennomsiktige farger skal prege all formgivning i Apple, fra logoer til brukergrensesnittet i neste versjon av operativsystemet. Endelig gjøres programvare til brukskunst.

iMac-designet med friske og delvis gjennomsiktige farger skal prege all formgivning i Apple, fra logoer til brukergrensesnittet i neste versjon av operativsystemet. Endelig gjøres programvare til brukskunst.

Bildet viser hvordan utseendet til Apples nye logoer, ifølge lekkasjeorganet Appleinsider.com. Demonstrasjonen som Apple-sjef Steve Jobs ga under åpningstalen på MacWorld i San Francisco av det kommende brukergrensesnittet i MacOS X ("X" uttales "ti"), viser at de samme forgivningsprinsippene vil prege Mac-programvaren framover. Klient-versjonen av MacOS X kommer i handelen til sommeren, og skal forhåndsinstalleres på alle brukermaskiner fra januar neste år.

Jobs sa ikke et vondt ord om Microsoft. Tvertimot: Han roste programvaregiganten som både er investor i Apple og en betydelig samarbeidspartner innen programvare. Men sammelikningen gir seg selv. Der Windows-grensesnittet preges av flate farger, uengasjerende løsninger og til dels tåpelige animasjoner, står det nye Apple-grensesnittet for dynamiske farger, stilig design og løsninger som kombinerer hensiktsmessighet og stil i utnyttelsen av maskinenes grafiske ressurser.

Dette har stor betydning, fordi det fører til at det endelig blir samsvar mellom verktøyene som designere og amatører bruker, og det de skaper av dokumenter, bilder, lyd, animasjoner og video. Elegante verktøy vil være en evig påminnelse om kravet til smak, i motsetning til dagens mer molefunkne grensesnitt.

- Vi har arbeidet med dette i atten måneder, poengerte Jobs under talen. For de fleste av Apple-medarbeiderne i salen var dette noe helt nytt. Jobs bijobb som toppsjef i animeringsselskapet Pixar - kjent for blant annet Toy Story-filmene - må ha vært en viktig ressurs for å inspirere de som sto i spissen for grensesnittprosjektet, og greide å holde det hemmelig.

Det nye grensesnittet er døpt "Aqua". Det er det latinske ordet for vann, og symboler prinsippet om at grensesnittet skal være både flytende og gjennomsiktig. Dessuten er det fascinerende å la farget lys gjenspeile seg i vann.

De grunnleggende elementene er ikke endret, men de har fått nye former, og oppførselen i forhold til hverandre er endret i samsvar med kritikk fra brukerne. Øverst til venstre i alle vinduer er det for eksempel et nytt vannrett "trafikklys" - lysskivene ser faktisk ut som opplyst, farget glass. Klikker du på det røde lyset, avsluttes vinduet. Gult minimerer det, og grønt maksimerer det. Alle vinduer har diskret men tydelig skygge. Objekter som flyttes, gjøres delvis transparente mens de følger musmarkørens bevegelse på skjermen. Paneler for operasjoner som lagring, er nå klart knyttet til et bestemt vindu, og kan vokse til en fullverdig nettleser hvis du vil lagre på nettet. Hvis vinduet er lite eller plassert mot skjermknten, flytter panelet det slik at sammenhengen mellom vindu og panel blir tydelig.

Vinduer som minimeres, gjennomgår en rask animasjon før de forsvinner i "kaia" si ("dock") i nedre skjermkant. De smalnes nedentil og glir så nedover mot sin kai. Her er det plass til opptil 128 minimerte vinduer. Brukeren kan innstille på maksimumsstørrelsen på hver kai, og kan avgjøre om kaiene alltid skal være synlige, eller om de bare skal vises mår musmarkøren dras nedenfor nedre skjermkant. Hvis det er for mange minimerte vinduer til å vise alle kaiene i ønsket størrelse, gjøres musmarkøren automatisk om til et forstørrelsesglass som forstørrer de nærmeste kaiene mens man sveiper fram og tilbake. Hvis ikke rekkefølgen på kaiene passer, kan man gjøre om på den.

Finder har fått en rekke etterlengtede forbedringer. Blant annet kan den innstilles slik at den ikke etterlater seg en serie vinduer mens du arbeider deg nedover i mappehierarkiet, men bare bytter vindu. Fram- og tilbakeknapper - som på en nettleser - letter navigeringen mellom nivåene. Visningen kan som nå gå på ikoner eller lister. I tillegg har Finder en forhåndsvisning som til og med gjør det mulig å se og høre QuickTime video. Verktøyet utstyres videre med snarveier til applikasjoner, nettsteder og folk som man gjerne kommuniserer med.

- Vi har fått til et grensesnitt som er kraftigere for tunge brukere, samtidig som det er drømmemiljøet for nye brukere, sa Jobs. - Det blir lettere og mer engasjerende for alle. Apple setter en ny standard for fortreffelighet.

Og vi som bruker Windows får enda mer å tenke på.

Les mer fra MacWorld 2000:


Til toppen