Apple hamstrer komponenter

Ny iPhone kan bli presentert om ca. en måned.

Apple hamstrer komponenter
En japansk nettside hevdet at dette er hvordan Apples nye iPhone 5 vil se ut. Opplysningene er en av mange i rekken av spekulasjoner og rykter. Bilde: iLab.cc

Det er enorme forventinger til Apples nye og oppgraderte iPhone i markedet. At de «bare» solgte 26 millioner enheter av den kjente telefonen i andre kvartal, ble forklart med at kundene venter på telefonen som har fått kodeord «iPhone 5».

I kjent stil sier ikke Apple et ord om hva de har i ermet. Ikke før sceneteppet går opp og en ny enhet avdekkes vil det bli sagt noe offisielt fra selskapet. Dette informasjonsvakuumet skaper imidlertid et fantastisk klima for spekulasjoner, rykter og lekkasjer. På nettet har en rekke bilder av det mange tror er den nye modellen blitt presentert, men kildene for disse opplysningene er ofte umulige å verifisere.

Forrige uke meldte en rekke medier at iPhone 5 sitt design var lekket på en japansk nettside (se lenke her) men dette er selvsagt ikke bekreftet.

Teknologibloggen AllThingsD, et underbruk av den amerikanske finansavisen Wall Street Journal, skriver nå at Apple planlegger et arrangement i begynnelsen av september. Dette får de bekreftet av informerte kilder.

Dagens iPhone-toppmodell, 4S, ble lansert oktober i fjor. Da forventet alle at selskapet skulle komme med iPhone 5 men lanserte istedet en oppgradert telefon med samme design som iPhone 4.

Men det som faktisk er etterprøvbart er at Apple har begynt å hamstre komponenter. Ifølge en rapport til amerikanske finansmyndigheter har selskapets kostnader til forhåndsbetaling av komponenter økt med 1,15 milliarder dollar i andre kvartal.

Økningen gjør at forhåndsbetalingene målt i forhold til selskapets totale salgsinntekter er på det høyeste nivået på fire år.

Dette har fått analytiker Maynard Um i investeringsbanken Wells Fargo Securities til å konkludere med at det kommer en eller flere produktlanseringer i nær fremtid.

– Historisk har en slik økning vært fulgt av en kraftig oppgang i omsetningen de kommende to til tre kvartaler. etter vårt syn er en økning i forhåndsbetalte komponenter et tegn på at Apple sikrer seg tilgang til komponenter for en potensiell ny produktlansering, skriver Um i et notat til sine kunder, ifølge AllThingsD.

Det eneste sikre svaret får vi kanskje i september, dersom det blir en produktlansering.

    Les også: