KORONAVIRUS

Apple har lagt om produksjonen: Leverer nå én million korona-skjold i uka

Helsepersonell prøver en prototyp av nye 3D-printede ansiktsmasker som er utviklet ved NTNU. Illustrasjonsfoto.
Helsepersonell prøver en prototyp av nye 3D-printede ansiktsmasker som er utviklet ved NTNU. Illustrasjonsfoto. Foto: Gjøvik kommune)
6. apr. 2020 - 12:01

Apple har lagt om deler av produksjonen, og lager nå en million ansiktskjold for helsearbeidere i uka. IT-giganten står selv for designet. Selskapet har fått positive tilbakemeldinger på funksjonaliteten fra amerikanske leger, skriver CNBC.

– Vi er i gang med en stor dugnad der produktdesignere, ingeniører, logistikkmedarbeidere og ledelse jobber på spreng for å produsere og sende ut beskyttelsesskjold til helsearbeidere, sier administrerende direktør Tim Cook i Apple.

Gir bort 20 millioner masker

Selskapets første leveranse av skjold er allerede ute i felt hos Kaiser sykehus i Santa Clara Valley i California. Ifølge Cook kan selskapet pakke over 100 skjold i én og samme boks på under to minutter.

IT-giganten har også donert bort et hav av N95-masker, totalt har Apple sendt ut 20 millioner av disse maskene til sykehus verden over.

Apples ansatte, som de fleste andre i bransjen, jobber nå hjemmefra. Alle selskapets butikker skal være stengt verden over, skriver CNBC.

(artikkelen fortsetter under)

Dugnad verden over

I hele verden foregår det nå en stor dugnad for å produsere så mye smittevernsutstyr som mulig. I forrige uke skrev digi.no at NTNU på Gjøvik har utviklet en løsning for å 3D-printe ansiktsskjold.

Der er 45 3D-printere i gang med å produsere ansiktsskjoldet som er utviklet av laboratorieleder Tor Erik Nicolaisen og student Bjørn-Magnus Kristiansen.

Gjennom samarbeid med Gjøvik kommunes teststasjon og Sykehuset innlandet fikk de testet og forbedret designet. Fra idé til ferdig produkt gikk det kun tre-fire dager.

– Nåværende modeller har ikke mulighet til å stramme reimen bak hodet uten å ta av masken. Det er ikke en god løsning. Derfor lager vi en modell som har en strikk som er enkel å stramme, forteller Kristiansen til Gemini.no.

200 ansatte fikk farlige masker

Selv om dugnaden foregår for full maskin, skjer det ikke helt uten problemer.

Nylig ble det utlevert 800 ansiktsmasker som ikke holdt mål til sykehusansatte ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø.

Testing av maskene har vist at de ikke hadde god nok filtreringsgrad.

150-200 ansatte ved en isolatpost ved intensivmedisinsk avdeling skal ha brukt maskene som nå er sendt til videre analyser hos Forsvaret.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Noen ansatte kan ha blitt utsatt. I morgen vil vi utføre testing av alle de berørte. Det gjelder også de som ikke viser noen symptomer, for å være 100 prosent sikre, sa administrerende direktør i UNN, Anita Schumacher til iTromsø på søndag.

Helseminister Ingvild Kjerkol besøker Sykehuset Østfold, Kalnes. Her blir hun vist rundt i datarommet av Hans Martin Hovengen, som er direktør for teknologi og e-helse.
Les også

Slik fungerer Helsenorges nye fibermotorvei

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.