Apple i harnisk over iMac-klon

Apple vil gå rettens vei for å stanse E-Power (bildet), en Windows-PC som koster 400 dollar mindre enn iMac, og som har et utseende mistenkelig lik Apples suksessmaskin.

Apple vil gå rettens vei for å stanse E-Power (bildet), en Windows-PC som koster 400 dollar mindre enn iMac, og som har et utseende mistenkelig lik Apples suksessmaskin.

E-Power lages av Future Power Inc., amerikansk datter til sørkoreanske Daewoo. Apples søksmål er rettet mot Future Power, Daewoo og PR-byrået Bohle Company i Los Angeles. Anklagen er at E-Power krenker Apples design. Kravet er at Apple skal kompenseres godt utover forventet tap.


E-Power vakte mye oppmerksomhet da den ble presentert på PCExpo-utstillingen i New York 24. juni. Anbefalt utsalgspris er 799 dollar mot 1199 for iMac. Form, materialer og fargeutvalg er nærmest identisk med iMac. E-Power har en 400 MHz Celeron-prosessor, 6,4 GB disk, 64 MB minne, en 15 tommers høyoppløselig skjerm, diskett-drev, CD-drev, V.90-modem, 10/100 Mbps Ethernet-utgang, AGP-grafikk med 4 MB minne, innebygde høyttalere, to serieporter, en parallellport, to USB porter og et ledig PCI-spor. Standard programvare er Windows 98, Lotus SmartSuite, Norton Antivirus og et utvalg familieprogrammer.

Maskinen skal komme i handelen ved månedsskiftet august-september.

Future Power innrømmer uten videre hva som har inspirert dem til å lage E-Power, og hevdet ved lanseringen at de hadde snakket med Apples jurister. De betrakter ikke E-Power som en direkte konkurrent til iMac.

Apples iCEO (interim Chief Executive Officer) Steve Jobs sier til Wall Street Journal at Apple har investert mange ressurser i iMac-designet og at selskaper akter ikke å la andre kopiere dem når det er så mye design-arbeid som kan gjøres for PC-er.

Apple prøvde i 1988 å hindre Microsoft fra å kopiere grensesnittet til Macintosh for å lage Windows, men tapte etter fire års kamp. I 1992 ble merkevarebeskyttelsen i USA utvidet av høyesterett til også å omfatte et produkts særegne utseende. Et viktig poeng for Apple blir å bevise at E-Power likner så mye på iMac at folk kan ta feil.

Til toppen