BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple i harnisk over iMac-klon

Apple vil gå rettens vei for å stanse E-Power (bildet), en Windows-PC som koster 400 dollar mindre enn iMac, og som har et utseende mistenkelig lik Apples suksessmaskin.

Eirik Rossen
2. juli 1999 - 11:39

E-Power lages av Future Power Inc., amerikansk datter til sørkoreanske Daewoo. Apples søksmål er rettet mot Future Power, Daewoo og PR-byrået Bohle Company i Los Angeles. Anklagen er at E-Power krenker Apples design. Kravet er at Apple skal kompenseres godt utover forventet tap.

Future Power E-Power
Future Power E-Power. Foto: Future Power Inc

E-Power vakte mye oppmerksomhet da den ble presentert på PCExpo-utstillingen i New York 24. juni. Anbefalt utsalgspris er 799 dollar mot 1199 for iMac. Form, materialer og fargeutvalg er nærmest identisk med iMac. E-Power har en 400 MHz Celeron-prosessor, 6,4 GB disk, 64 MB minne, en 15 tommers høyoppløselig skjerm, diskett-drev, CD-drev, V.90-modem, 10/100 Mbps Ethernet-utgang, AGP-grafikk med 4 MB minne, innebygde høyttalere, to serieporter, en parallellport, to USB porter og et ledig PCI-spor. Standard programvare er Windows 98, Lotus SmartSuite, Norton Antivirus og et utvalg familieprogrammer.

Maskinen skal komme i handelen ved månedsskiftet august-september.

Future Power innrømmer uten videre hva som har inspirert dem til å lage E-Power, og hevdet ved lanseringen at de hadde snakket med Apples jurister. De betrakter ikke E-Power som en direkte konkurrent til iMac.

Apples iCEO (interim Chief Executive Officer) Steve Jobs sier til Wall Street Journal at Apple har investert mange ressurser i iMac-designet og at selskaper akter ikke å la andre kopiere dem når det er så mye design-arbeid som kan gjøres for PC-er.

Apple prøvde i 1988 å hindre Microsoft fra å kopiere grensesnittet til Macintosh for å lage Windows, men tapte etter fire års kamp. I 1992 ble merkevarebeskyttelsen i USA utvidet av høyesterett til også å omfatte et produkts særegne utseende. Et viktig poeng for Apple blir å bevise at E-Power likner så mye på iMac at folk kan ta feil.

 

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.