IT-HISTORIE

Apple iMac er 20 år

Ble lansert med imponerende spesifikasjoner, skjerm inkludert og et helt greit modem.

Apple lyktes med å skape begeistring og oppmerksomhet ved produktlanseringer også før årtusenskiftet. Her fra avduking under MacWorld Expo i 1998.
Apple lyktes med å skape begeistring og oppmerksomhet ved produktlanseringer også før årtusenskiftet. Her fra avduking under MacWorld Expo i 1998. Foto: Stuart Ramson, AP
7. mai 2018 - 14:56
REDNINGSMANN: Apple var nær konkurs da Steve Jobs returnerte til selskapet i 1997. Ett år senere lanserte han denne nyvinningen, iMac, som var myntet på forbrukermarkedet. <i>Foto:  John G. Mabanglo, AFP</i>
REDNINGSMANN: Apple var nær konkurs da Steve Jobs returnerte til selskapet i 1997. Ett år senere lanserte han denne nyvinningen, iMac, som var myntet på forbrukermarkedet. Foto:  John G. Mabanglo, AFP

I går søndag kunne Apple markere 20 års jubileum for iMac G3. Det var en slående nyhet da datamaskinen ble avduket den sjette mars 1998.

«Er det ikke litt tidlig å levere en personlig datamaskin helt uten diskettstasjon, og forutsette at all filutveksling skal skje over CD eller nettverk, var blant spørsmålene som umiddelbart meldte seg», kan vi lese av omtalen på digi.no den gangen.

iMac kom i en rekke friske farger, og blir nok først og fremst husket for at datamaskinen var innebygget i en delvis transparent plastinnfatning med skjerm, avrundede hjørner og bærehank.

Det var også en lansering der Apple tok opp kampen med rimeligere pc-er i forbrukersegmentet. Prisen startet på 1299 dollar.

Gedigne spesifikasjoner

Modem var inkludert fra første stund, men ikke datidens raskeste. Det skulle gå mange år til før Apple gikk over til å bruke Intel-prosessorer, men spesifikasjonene var imponerende med en 233 MHz PowerPC G3-prosessor, 32 megabyte internminne i SDRAM-format og en harddisk på romslige 4 gigabyte.

Apple toppsjef Tim Cook markerte i går jubileet ved å dele av videosnutt, der hans forgjenger og Apples medgründer Steve Jobs introduserte nyvinningen.

iMac satte Apple på en helt ny kurs, som for alltid endret hvordan mennesker så på datamaskiner, hevder Cook.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.