JUSS OG SAMFUNN

Apple kan få enorm EU-bot

– Nøt godt av attraktive skatteavtaler i Irland i over 20 år.

ANKLAGET FOR SNUSK: Apple betaler forsvinnende lite skatt i Europa som følge av smart skatteplanlegging i Irland. Nå skal EU-kommisjonen etter gransking ha kommet til at selskapet har dratt nytte av ulovlig statsstøtte. Ifølge Financial Times risikerer Apple flere milliarder euro i bot.
ANKLAGET FOR SNUSK: Apple betaler forsvinnende lite skatt i Europa som følge av smart skatteplanlegging i Irland. Nå skal EU-kommisjonen etter gransking ha kommet til at selskapet har dratt nytte av ulovlig statsstøtte. Ifølge Financial Times risikerer Apple flere milliarder euro i bot. Bilde: Joshua Sudock/ZUMA Press/Corbis/All Over Press
29. sep. 2014 - 15:54

London (NTB-AFP-FNB): EU kommer til å anklage den amerikanske teknologigiganten Apple for å ha mottatt ulovlig statsstøtte fra Irland gjennom attraktive skatteavtaler i mer enn to tiår.

Det skriver avisen Financial Times (bak betalingsmur) mandag.

EU-kommisjonen har gransket selskapets skatteforhold i Irland, der Apple har betalt mindre enn 2 prosent i skatt, og fant ut at selskapet dro nytte av ulovlig statsstøtte, ifølge avisen.

Apples europeiske hovedkontor ligger i den irske byen Cork.

Det irske finansdepartement bekrefter at EU mandag ville offentliggjøre et dokument, men understreker at «kommisjonen ikke formelt har slått fast» at det dreier seg om statsstøtte.

– Irland er trygg på at det ikke er brudd på reglene for statsstøtte i denne saken og ga en formell tilbakemelding til Kommisjonen allerede tidligere denne måneden, heter det i en uttalelse fra departementet.

EU startet i juni en gransking av skatteavtaler som er fremforhandlet av selskapene Apple, Starbucks og Fiat med tre medlemsstater i unionen.

Granskningen tar sikte på å finne ut om avtalene som tilbys av Irland, Nederland og Luxembourg gir selskapene et urettferdig konkurransefortrinn og ulovlig statsstøtte.

Ifølge avisen risikerer Apple en bot på flere milliarder euro. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.