KOMMENTARER

Apple kan snu PC-bransjen på hodet

Debatten er gammel, men stadig mer taler for at Apple burde selge Mac OS fritt og gi Windows ny konkurranse.

6. apr. 2006 - 12:33

Med et sverdslag kunne Apple ha snudd PC-bransjen på hodet. I løpet av noen dager kunne Steve Jobs har gitt Windows tung konkurranse dersom han bestemte seg og det blir stadig færre grunner til å si nei.

Debatten er like gammel som Apples Mac. For Apple valgte den gamle forretningsmodellen for salg av datamaskiner der man solgte maskinvare og operativsystem sammen. Og Apple har tvilholdt på denne modellen. Uten fri konkurranse på maskinvaren og all hjelpen alle verdens distributører, forhandlere og nettbutikker kunne ha gitt, har og er Mac er nisjeprodukt med 3-4 prosent av markedet.

To endringer øker - eller burde øke - sjansen for at Apple-sjef Steve Jobs snart tar hoppet og starter et fritt salg av et Apples operativssystem som kan installeres på alle PCer.

Den ene er at Apples inntekter på selve maskinene trolig er liten og blir stadig mindre. For maskinvare-prisene har stupt de siste årene med 10-20 prosent i årene. Men programvareprisene holder seg og Microsoft tjener stadig mer, ikke mindre på Windows.

I tillegg har nå Apple flyttet til Intel-prosessorene. Hackere har allerede laget piratversjoner som kan brukes på en PC. Det hadde tatt Apple noen dager å skape en versjon som hadde fungert på en hvilken som helst PC.

Apple er åpenbart redde for piratkopering, men stadig mer tyder på at Apple kunne ha tjent mer på å slippe løs sin glimrende og brukervennlige operativsystem til et større antall PC-produsenter. Frislippet hadde heller ikke trengt å være helt fritt - Apple kunne ha krevet en eller annen form for kopisikring som hadde bremset piratkopiering. Apple kunne også forlangt å godkjenne eller sertifisere PCer som skulle selges med Apples operativsystem.

Det er veldig gode sjanser for at en bred distribusjon av billige PCer med Apples operativsystemer kunne gjort et innhugg i PC og Windows-markedet. Apples operativsystem har mye av det Linux mangler, blant annet svært enkel installering av programvare.

Og ironisk nok kunne Apple gitt Linux ny drivkraft. For med en tredje mer livskraftig alernativ ville ha presset frem en verden der IT-sjefer hadde måtte og villet åpne for flere operativsystemer og ikke bare Windows som i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.