JUSS OG SAMFUNN

– Apple kan tjene stort på Android

Eksperter slakter Apples patentkrig mot Google.

Apple har gått hardt til verks for å stoppe konkurrentene, og patenter har vært det viktigste våpnet.
Apple har gått hardt til verks for å stoppe konkurrentene, og patenter har vært det viktigste våpnet. Bilde: Samsung

En av de store sakene i 2011 har vært patentkrigen mellom Apple og produsenter av diverse Android-baserte smarttelefoner og nettbrett.

I biografien om Apples medgründer, Steve Jobs, kom det frem at Jobs hadde erklært «atomkrig» mot søkegigantens operativsystem. Det var ingen tom trussel. Apple mener at Samsung og flere av de andre produsentene av smarttelefoner med Andorid har stjålet deres teknologi, og har flere steder forsøkt å hindre salg av enheter.

- Lett å komme rundt

Apple har bare delvis lykkes, som for eksempel i Tyskland der Samsungs nettbrett Galaxy Tab 10.1 ble trukket fra markedet etter at en domstol gav det amerikanske selskapet medhold. Men Samsung gjorde noen små justeringer på designet og kunne relansere nettbrettet.

Dersom Apple ikke er villige til å inngå noen forlik så kan de risikere at patentene rett og slett blir mindre verd, siden konkurrenter vil finne veier rundt. Dessuten løper de også en risiko ved at de ikke får tilgang til innovasjoner og teknologi som konkurrenter kommer opp med, mener ekspertene Bloomberg News har snakket med.

Marshall Phelps, tidligere direktør for immaterielle rettigheter i IBM og Microsoft, sier til Bloomberg News at historien ikke er på Apple sin side.

- Ingen har klart å hindre konkurrenter fra markedet på grunn av patenter, sier Phelps som peker på at produktet kan endres noe for å komme rundt en patenthindring. Phelps peker på to vesentlige patenter som har vært effektive.

Det ene er IBMs patent på basis-arkitekturen knyttet til datamaskinen samt Texas Instrumensts originale patent på integrerte kretser. Både IBM og Texas Instruments ble beordret til å lisensiere ut denne teknologien av amerikanske myndigheter.

- 10 dollar per enhet

Dersom Apple velger å lisensiere sin teknologi til andre aktører så kan det føre til store inntekter. Patentrådgiver Kevin Rivette sier til Bloomberg News at Apple kan få opp til 10 dollar per Android-enhet som selges dersom de åpner opp for et forlik.

Men med over 80 milliarder dollar, 483 milliarder kroner, på kistebunnen er ikke penger det Apple først og fremst trenger.

I stedet peker Rivette på at et forlik med Samsung, HTC og andre aktører i smartmobilmarkedet, kan gi Apple tilgang til deres teknologi samt garantert tilgang på komponenter fra kritiske leverandører som nettopp Samsung.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.