– Apple kaster ut utviklere

Bor du på Krim-halvøya, får du ikke legge ut apper.

– Apple kaster ut utviklere
Utviklere basert på Krim-halvøya får inntil videre ikke legge ut applikasjoner til App Store. Bilde: action press/All Over Press

Det ser ut til at politiske uenigheter mellom USA og Russland også påvirker teknologiverdenen. Flere russiske utviklere rapporterer nå at Apple sender for tiden ut meldinger om at de ikke lenger får lov å publisere applikasjoner på App Store.

Dette gjelder langt fra hele Russland - utviklerne det er snakk om er registrert på Krim-halvøya, som har vært i sentrum for uenighetene, etter at Russland annekterte det ukrainske området i fjor. Dette førte til store internasjonale protester og sanksjoner mot stormakten.

Meldingen som de aktuelle utviklerne har mottatt siterer sanksjonene direkte, spesielt gjelder det sanksjoner som ble signert av Barack Obama den 19. desember 2014. Disse forbyr visse transaksjoner og investeringer av amerikanske selskaper i Krim-regionen.

Utvikling av applikasjoner for den amerikanske Apple-butikken skal falle under disse forbudene, og dermed ser det ut til at teknologiselskapet følger opp sanksjonene.

Utviklerne skal imidlertid i teorien kunne endre adressene sine til andre steder i Russland og Ukraina og igjen få lov til å publisere apper, skriver TechCrunch.

Apple er tydeligvis ikke det første amerikanske teknologiselskapet som følger sanksjonene. Ifølge andre russiske rapporter er det for tiden ikke mulig å handle spill på nettbutikken Steam, som drives av spillselskapet Valve.

Den pressede økonomiske situasjonen i Russland har allerede ført til vanskeligere tilgang til teknologi, tidligere i desember ble Apples nettbutikk stengt for hele landet i en periode, og åpnet deretter med betydelig høyere priser, grunnet store valutasvingninger.