BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple kjøper Power Computing

Apple Computer kjøper de vesentligste verdiene i Mac-kloneprodusenten Power Computing for 0 millioner. Steve Jobs (bildet) ser frem til å dra nytte av Power Computings direktesalgsekspertise.

Jens Kanden
2. sep. 1997 - 20:16

Idag ble det offentliggjort at Apple Computer overtar nøkkelverdiene i Power Computing for $100 millioner i Apple-aksjer. digi.no antydet at dette ville skje i en artikkel den 19. august.

Apple har retten til å overta nøkkelansatte med ekspertise i direktesalg, distribusjon, og ingeniørutvikling; Power Computers kundedatabase; og - ikke minst - lisensen til å distribuere Mac OS operativsystemet.

Power Computing vil beholde rettighetene til Power Computing-navnet og vil fortsette å selge Mac OS-kompatible maskiner til og med 31. desember 1997.

Apple Computer vil gi Mac OS-support til Power Computing-kunder, mens Power Computing vil fortsette å gi maskivare- og reklamasjonssupport til sine kunder.

- Power Computing har vært en pionér innen direktemarkedsføring og -salg i Macintosh-markedet, og selskapet har bygget seg opp til en årlig omsetning på $400 millioner, sa Steve Jobs, styremedlem i Apple Computer. - Vi ser frem til å dra nytte av deres erfaringer, og ønsker kundene velkommen tilbake i Apple-familien.

Dermed ser det ut til at Steve Jobs har fått ryddet unna et kjempehinder i krangelen med Mac-kloneprodusentene. Striden mellom Apple Computer og Power Computing var særlig betent, og den nådde et klimaks under Macworld-messen i begynnelsen av august. I etterkant av messen måtte daglig leder i Power Computing, Joel Kocher, gå av, noe som tydeligvis har banet vei for Apples oppkjøp av Power Computing.

Det er ventet at andre Mac-kloneprodusenter - som ikke har hatt et like anstrengt forhold til Apple - med Motorola, Umax i spissen, vil fortsette å utvikle og selge Mac-kloner.

Et annet nøkkelelement i denne saken, er at Apple på denne måten skaffer seg ekspertise og et apparat for direktesalg av maskiner til sluttbrukere. Det kan ikke være tvil om at dette - i hvert fall på sikt - vil få alvorlige konsekvenser for Apple-forhandlere rundt i verden. Et annet selskap som er viden kjent for å selge direkte, Dell Computer, har som kjent ikke forhandlere i det hele tatt. Apple vil kunne bli mer konkurransedyktige og for kundene kan det på sikt bety lavere priser på Macintosh-maskiner, fordi selskapet vil være i stand til å kutte kostnader.

digi.no vil i senere artikler følge opp saken og se på hvilke implikasjoner dette vil få for Apple selv, Mac-kloneprodusentene, Apples distribusjonspartnere, og Mac-brukere rundt i verden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.