BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple kjører Java uten nettleser

Apple-brukere kan glede seg til Mac OS 8 og Rhapsody. Begge kan kjøre Java og aksessere Internett uten nettlesere. Mac OS 8 får en multitasking Finder, mens Rhapsody blir et Unix-basert, flertrådet, moderne operativsystem. Etter tidligere leveringsmisèrer lover Apple denne gang å holde tidsplanen. - Vi ligger foran skjemaet, fortalte produktsjef i Apple, Verner Hølleland på PC Expo

Jens Kanden
24. apr. 1997 - 14:30

Mac-fans kan glede seg til kommende operativsystemoppgraderinger fra Apple Computer. Mac OS 8, med arbeidsnavnet Tempo, kommer i juni/juli, og vil representere den største OS-oppgraderingen fra Apple på mange år. Rhapsody, Apples viktigste programvare noensinne, kommer i utviklerversjon i juni og kommersiell versjon i januar 1998. Den komplette versjonen av Rhapsody, med bakoverkompatibilitet til gammel programvare, kommer sommeren 1998.

Mac OS 8

Et overhalt grensesnitt og ny raskere Finder optimalisert for PowerPC-arkitekturen, er blant nyhetene i Mac OS 8.

- Finder blir endelig skikkelig multitasking, slik at man for eksempel kan gjøre mange ting på likt, fortalte Verner Hølleland, produktsjef i Apple Computer Norge.

- Navigeringen i filsystemet blir enklere med fjærladde mapper som åpner seg automatisk når man drar en fil over dem. Dessuten kan du legge åpne filer i et vindu langs nedre kant av skjermen slik at det blir enklere å hoppe mellom filer. Kontekststyrte menyer gir også et enklere grensesnitt til informasjonen., fortsatte Hølleland.

- Java er bygd rett inn i operativsystemet, slik at man kan kjøre Java-programmer rett i operativsystemet uten hjelp fra hverken Microsoft eller Netscape. Man trenger ikke en nettleser for å kjøre Java..

- Man kan til og med taste inn URL-adresser på Internett rett i operativsystemet - også uten en nettleser. Mac OS 8 gjør det også meget enkelt å gjøre informasjon tilgjengelig på Internett rett fra Mac'en, i henhold til Hølleland.

Rhapsody

Neste generasjons operativsystem fra Apple, Rhapsody, kombinerer teknologi fra NeXT og Apple og bygger på rask og stabil Unix-teknologi. Dermed får Mac-brukere gleden av beskyttet hukommelse, avbrytende fleroppgavekjøring, flertrådshåndtering, og symmetrisk flerprosessering.

- Med Rhapsody får Mac-brukere et stabilt og moderne operativsystem hvor ingen programmer kan ødelegge for andre programmer, sa Hølleland.

- OpenStep-teknologien gjør at folk kan utvikle programmer opp til ti ganger hurtigere enn på andre plattformer. Dessuten åpner det for tverplattformutvikling Selvfølgelig blir Java også bygd inn i Rhapsody, slik at man er uavhengig av nettlesere for å kjøre Java.

- Rhapsody kommer nesten garantert også til å kunne kjøre på Intel-maskiner.

- Apple har tidligere vært dårlige til å levere operativsystem i tide, men denne gangen blir det annerledes. Vi er faktisk ferdig med det meste, selv om det mangler en del detaljer. Kakebunnen er ferdig og ute av ovnen, og den er bra. Det gjenstår bare å smøre på krem og pynte kaken. Dette er i kontrast til tidligere hvor vi konsentrerte oss om å lage kremen og pynten først. Jeg er helt sikker på at vi holder tidsplanen, avslutter Hølleland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.