FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple klar for salg av ulåst musikk

Apple åpnet i dag salget av musikkfiler uten bruksbegrensninger. Men det er ikke den eneste forbedringen.

30. mai 2007 - 15:16

Apple lanserte i dag iTunes Plus, som for første gang gjør det mulig å laste ned DRM-frie musikkspor fra Apples iTunes Store. Sporene vil koste ti kroner per stykk, to kroner mer enn dagens filer med DRM, men til gjengjeld vil de også ha bedre lydkvalitet. Mens spor fra iTunes vanligvis er kodet med 128 kb/s AAC, vil iTunes Plus-sporene benytte 256 kb/s AAC-koding.

I første omgang er det bare EMIs digitale musikkatalog som legges ut i iTunes Plus. Dette inkluderer flere album som tidligere ikke har vært tilgjengelig fra Apple. I tillegg vil kundene også få muligheten til å oppgradere sitt musikkbibliotek med tidligere kjøpte EMI-innhold til iTunes Plus for 2 kroner per sang eller 24 kroner for de fleste album.

    Les også:

- Vi forventer at mer enn halvparten av alle låter på iTunes Store skal tilbys i iTunes Plus-versjoner innen årets slutt, sier Steve Jobs, toppsjef i Apple, i en pressemelding.

EMI Music videoer skal nå også finnes i iTunes Plus-versjoner til samme pris som før.

Mye tyder dog på at Apple ikke har fått alt på plass helt ennå, for det er intet tegn til iTunes Plus, hverken på selskapets norske eller amerikanske nettsted eller i den nyeste utgaven av iTunes-programmet.

EMI har inngått avtaler om å salg av DRM-fri musikk også med andre leverandører enn Apple. Det er derfor bare et tidsspørsmål før iTunes Store får konkurranse fra andre. Det er også ventet at EMIs skritt i denne retningen ganske raskt vil etterfølges av de andre, store plateselskapene.

Sikkerhetseksperten Bruce Schneier sa i dag til digi.no at DRM allerede er en tapt sak.

- Det er ikke mulig å lage en DRM-løsning som ikke kan knekkes. De selskapene som vil vinne konkurransen og tjene penger på distribusjonen av underholdning, er de som utnytter Internetts iboende egenskaper.

Schneier er likevel redd for at mange aktører fortsatt vil bruke mye penger på DRM-systemer før de til slutt innser at det slaget er tapt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.