BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apple klar for «Tiger-lansering»

Apple annonserte tirsdag lanseringsdatoen for selskapet neste utgave av operativsystemet Mac OS X.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2005 - 19:32

29. april klokken 18.00 åpnes salget av Apples neste utgave av selskapets operativsystem, Mac OS X 10.4, også kjent som «Tiger». Operativsystemet kommer i både klient- og serverutgaver.

Svært mye informasjon om Tiger er for lengst blitt sluppet av Apple, så den viktigste nyheten ved annonseringen er tidspunktet for når salget starter. En kort gjennomgang av de viktigste nyhetene vil likevel være på sin plass.

Spotlight er den nye søkefunksjonen i Mac OS X. Den indekserer innholdet i dokumentene i tillegg til informasjon om dokumentene - metadata., som så organiseres og vises når brukeren ber om det. Spotlight kan hente informasjon fra blant annet e-post, kontakter, avtaler, bilder, PDF-er og Microsoft Office-dokumenter. Indekseringsdataene oppdateres automatisk så snart en fil endres, og teknologien kan bygges inn i tredjeparts programvare. I Tiger er Spotlight allerede integrert i programmene Mail, Address Book, Finder og System Preferences.

Dashboard består av en rekke små tilleggsverktøy som kalles «widgets». Disse skal ved hjelp av et enkelt museklikk kunne kalles fram når brukeren ønsker informasjon om for eksempel aksjekurser, værmeldinger, flyruter, måleenheter, valutakurser og telefonnummer. Tiger vil inkludere 14 widgets. Flere widgets skal være enkle å lage ved hjelp av HTML og JavaScript.

Kommunikasjonsklienten iChat vil i Tiger støtte videocodec'en H.264, som skal gi bedre bildekvalitet enn tidligere over en gitt Internett-forbindelse. Den støtte talekonferanser med inntil ti personer og videokonferanser i et virtuelt konferanserom med inntil fire deltakere. I likhet med MSN Messenger 7.0, vil brukerne av iChat kunne se hvilken musikk kontakter på "Buddy List" spiller av iTunes.

Automator er en ny arbeidsflytapplikasjon som på en enkel måte skal gjøre de mulig for brukerne å automatisere repeterende oppgaver. Dette skal kunne gjøres ved å velge fra en bibliotek med et hundretall handlinger og dra og slippe disse for å opprette den automatiserte oppgavelisten. Denne kan deretter lagres og deles med andre.

Nytt er også RSS-feed i nettleseren Safari, QuickTime 7 med støltte for H.264-codec'en, nye versjoner av e-postprogrammet Mail, kalenderprogrammet iCal og fontadministreringssverktøyet Font Book. I tillegg følger synkroniseringsverktøyet Xsync med, som gjør det mulig for brukerne å synkronisere informasjon som kalenderdata, kontakter og e-postinnstillinger mellom flere datamaskiner.

Tiger vil koste 1190 kroner for en énbrukerlisens og 1790 kroner for en fembrukerlisens. Tiger kan kjøres på Macintosh-maskiner med minst 256 MB med minne og G3-prosessor.

Serverutgaven av Tiger, Mac OS X Server version 10.4, vil også bli tilgjengelig den 29. april. Blant nyhetene er bedre 64-bits støtte gjennom blant annet 64-bits optimaliserte matematikkbiblioteker.

Serversvaret på iChat, iChat Server, er også inkludert. Dette er en løsning designet for organisasjoner som ønsker å holde internkommunikasjon for seg selv. Serveren skal være integrerbar med organisasjonen eksisterende katalogtjenester, benytter SSL/TSL-kryptering, fungerer sammen med iChat-programvare til klientversjonen av Tiger og er kompatibel med Jabber-klienter for Windows, Linux og vanlige PDA-er.

Weblog Server er webserver som skal gjøre det enkel for ikke-tekniske personer å publisere og samle innhold ved å benytte deres eksisterende nettlesere, blant annet Safari. Serveren støtter kalenderbasert navigering, bruker- og gruppeblogger, i tillegg til HTML, RSS-, RSS2-, RDF- eller ATOM-protokollene. Serveren kan integreres med Open Directory, LDAP og aksesskontrollister for autentisering.

Både server og klientutgaven av Tiger inkluderer Xgrid, en løsning for enkelt å bygge virtuelle "superdatamaskiner" basert på standard Mac'er. Xgrid skal forenkle prosessen med å legge til noder, fordele jobber og å motta resultater.

Andre nyheter inkluderer støtte for aksesskontrollister og filrettigheter fra til Windows XP, i tillegg til Windows Server 2003 Active Directory-miljøer, noe som ifølge Apple skal gi en mer fleksibel rettighetsmodell og gi administratorer bedre kontroll over filer, mapper og nettverkstjenester i heterogene plattformmiljøer.

Software Update Server gjør det mulig å mellomlagre oppdateringer til Apples programvare, noe som kan redusere bruken av både båndbredde og tid når flere maskiner i samme nett skal oppdateres.

Flere detaljer om nyhetene i serverutgaven finnes på denne siden.

Mac OS X Server version 10.4 «Tiger» vil koste 4490 kroner for en 10-klientutgave og 8990 for en utgave uten klientbegrensninger. Maskinvarekravene er de samme som for klientutgaven, i tillegg til at kravet til harddiskplass er spesifisert å være minst fire gigabytes.

I forbindelse med lanseringen vil Apple Norge presentere det nye operativsystemet ved Apple Center og andre Apple-forhandlere i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sarpsborg og Ålesund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.