RESULTATERFINANS

Apple knuste forventingene

Solgte over 20 millioner iPhones på tre måneder.

20. juli 2011 - 08:06

Tirsdag kveld rapporterte Apple resultater for sitt regnskapsmessige tredjekvartal. Tallene var langt bedre enn forventet med en omsetning på 28,57 milliarder dollar, rett under 160 milliarder norske kroner. Dette er en oppgang på 82 prosent fra samme periode året før.

En viktig årsak til det betydelige salgshoppet er at iPhone 4 ble lansert etter fjorårets tredjekvartal, mens iPad 2 ble lansert tidligere i år.

Resultatet endte på 7,31 milliarder dollar, eller 7,79 dollar per aksje. Samme periode i fjor endte resultatet på 3,25 milliarder dollar. Dette representerer en vekst på 125 prosent fra samme kvartal i 2010.

Bruttomarginen endte på 41,7 prosent mot 39,1 prosent samme periode i fjor. Salg utenfor USA sto for 62 prosent av omsetningen i kvartalet. Dette melder selskapet i sin resultatrapport til markedet.

Analytikerne forventet at selskapet ville nå en omsetning på 25

milliarder dollar, og et resultat per aksje på 5,87 dollar.

Bloomberg News melder at selskapet hentet 3,8 milliarder dollar i salgsinntekter fra Kina, en seksdobling fra samme periode i fjor.

Eksplosiv iPhone-vekst

Apple melder at de solgte over 20 millioner iPhones i kvartalet, noe som representerer en vekst på svimlende 142 prosent fra samme kvartal året før. Det er helt tydelig at markedet da avventet lansering av ny modell.

Det ble solgt 9,25 millioner iPads i kvartalet, en vekst på 183 prosent. Salget av iPods falt med 20 prosent til 7.54 millioner enheter i kvartalet, målt fra samme kvartal året før.

Det ble solgt 3,95 millioner Mac-maskiner i perioden, en oppgang på 14 prosent.

Beste kvartal noensinne

- Vi er glad for å levere vårt beste kvartal noen sinne, med omsetningsvekst på 82 prosent og resultatvekst på 125 prosent, sa Apple-sjef Steve Jobs da tallene ble presentert.

- Nå er vi svært fokusert og spent på å bringe iOS 5 og iCloud til våre brukere, sier Jobs som bekreftet at dette vil skje i høst.

Godt mottatt

Selskapets finansdirektør, Peter Oppenheimer, sier i en kommentar at de forventer en omsetning i fjerde kvartal på 25 milliarder dollar, og et resultat per aksje på 5,5 dollar.

I markedet ble tallene godt mottatt. Ifølge Bloomberg News steg aksjen 7,5 prosent etter at rekordresultatene ble kjent. Så langt i år har aksjen steget 17 prosent på børsen i New York og ble tirsdag notert til 400 dollar per aksje for første gang.

Det var på forhånd noe bekymring for at salget ville bli rammet av at det ikke har kommet en ny iPhone, og en ny modell er ikke ventet før september. Samtidig har Steve Jobs sitt sykefravær vært et forhold som har gjort investorer nervøse for selskapets utvikling.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.